De pensioenplannen van minister Lalieux stonden begin september op de voorpagina van verschillende kranten, en dat zonder dat die waren doorgesproken met de coalitiepartners. De aanpak van de minister leverde haar scherpe reacties op van de andere excellenties.

Onder meer minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) en zijn collega van Middenstand David Clarinval (MR) waren er niet over te spreken. En ook premier Alexander De Croo (Open Vld) tikte Lalieux op de vingers en zei dat hij binnen de regering duidelijk had gemaakt dat dit niet voor herhaling vatbaar was. De pensioenhervorming werd daarop voorlopig van de regeringstafel gehaald en in de koelkast gestopt tot na de begrotingsbesprekingen.

Lalieux kreeg woensdag in de bevoegde Kamercommissie tijdens een actualiteitsdebat vragen over haar aanpak. Vooral de oppositie kon die niet smaken. 'U hebt de andere ministers verrast', zei N-VA-fractieleider Peter De Roover. 'Met uw aanpak ondergraaft u mee het vertrouwen in het systeem', voegde hij er aan toe. 'U trekt gewoon naar de media. U hebt u waarschijnlijk laten uitlokken door uw liberale collega's', zei Gaby Colebunders (PVDA).

MR hield het erop dat 'dit ontdekken in de pers toch enigzins jammer was. Kan u zeggen hoever u staat in uw overleg met uw collega's?', vroeg Christophe Bombled. 'Het minste dat we hier kunnen zeggen is dat uw hervorming heel wat reactie heeft uitgelokt, om te beginnen in de meerderheid', betoogde Catherine Fonck (cdH).

De rest van de meerderheid wees woensdag vooral op de noodzaak van sereniteit. 'Voor ons is een sereen en ernstig debat precies wat vandaag nodig is. We hopen dat het op die manier is dat we kunnen werken. We vinden bepaalde voorstellen uit het plan interessant', zei Marie-Colline Leroy van Ecolo. Ook Anja Vanrobaeys (Vooruit) had het over een sereen debat, net als Nahima Lanjri (CD&V).

'Politieke spelletjes'

'Ik wil de puntjes op de i zetten,' zei de minister in haar antwoord, 'want ik ben de politieke spelletjes beu. We hebben het hier over een fundamenteel vraagstuk voor onze samenleving.' 'Ik geef toe dat ik naar de pers ben gestapt om mijn hervormingsvoorstel te presenteren. Dat was meer dan nodig, gezien de vele uitlatingen in de pers, waardoor er een kakofonie van voorstellen was, die voor verwarring zorgden bij de burgers.'

'Vanaf de eerste dag dat ik aantrad, heb ik gezegd dat ik in dit dossier geen flitsende uitspraken zal doen. Ik heb me daaraan gehouden. Ik ben discreet gebleven in de media en het publiek. Maar dat betekent niet dat we hebben stilgezeten', voegde minister Lalieux er aan toe. Ze benadrukte ook dat ze over het dossier informele contacten heeft gehad met academici en sociale partners, maar ook met de ministers van Financiën, Sociale Zaken en met de premier. 'We werkten niet op een eiland', aldus Lalieux.

De pensioenplannen van minister Lalieux stonden begin september op de voorpagina van verschillende kranten, en dat zonder dat die waren doorgesproken met de coalitiepartners. De aanpak van de minister leverde haar scherpe reacties op van de andere excellenties. Onder meer minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) en zijn collega van Middenstand David Clarinval (MR) waren er niet over te spreken. En ook premier Alexander De Croo (Open Vld) tikte Lalieux op de vingers en zei dat hij binnen de regering duidelijk had gemaakt dat dit niet voor herhaling vatbaar was. De pensioenhervorming werd daarop voorlopig van de regeringstafel gehaald en in de koelkast gestopt tot na de begrotingsbesprekingen. Lalieux kreeg woensdag in de bevoegde Kamercommissie tijdens een actualiteitsdebat vragen over haar aanpak. Vooral de oppositie kon die niet smaken. 'U hebt de andere ministers verrast', zei N-VA-fractieleider Peter De Roover. 'Met uw aanpak ondergraaft u mee het vertrouwen in het systeem', voegde hij er aan toe. 'U trekt gewoon naar de media. U hebt u waarschijnlijk laten uitlokken door uw liberale collega's', zei Gaby Colebunders (PVDA). MR hield het erop dat 'dit ontdekken in de pers toch enigzins jammer was. Kan u zeggen hoever u staat in uw overleg met uw collega's?', vroeg Christophe Bombled. 'Het minste dat we hier kunnen zeggen is dat uw hervorming heel wat reactie heeft uitgelokt, om te beginnen in de meerderheid', betoogde Catherine Fonck (cdH). De rest van de meerderheid wees woensdag vooral op de noodzaak van sereniteit. 'Voor ons is een sereen en ernstig debat precies wat vandaag nodig is. We hopen dat het op die manier is dat we kunnen werken. We vinden bepaalde voorstellen uit het plan interessant', zei Marie-Colline Leroy van Ecolo. Ook Anja Vanrobaeys (Vooruit) had het over een sereen debat, net als Nahima Lanjri (CD&V). 'Politieke spelletjes''Ik wil de puntjes op de i zetten,' zei de minister in haar antwoord, 'want ik ben de politieke spelletjes beu. We hebben het hier over een fundamenteel vraagstuk voor onze samenleving.' 'Ik geef toe dat ik naar de pers ben gestapt om mijn hervormingsvoorstel te presenteren. Dat was meer dan nodig, gezien de vele uitlatingen in de pers, waardoor er een kakofonie van voorstellen was, die voor verwarring zorgden bij de burgers.' 'Vanaf de eerste dag dat ik aantrad, heb ik gezegd dat ik in dit dossier geen flitsende uitspraken zal doen. Ik heb me daaraan gehouden. Ik ben discreet gebleven in de media en het publiek. Maar dat betekent niet dat we hebben stilgezeten', voegde minister Lalieux er aan toe. Ze benadrukte ook dat ze over het dossier informele contacten heeft gehad met academici en sociale partners, maar ook met de ministers van Financiën, Sociale Zaken en met de premier. 'We werkten niet op een eiland', aldus Lalieux.