Michel Maus: ‘Deal met frauderende diamantreus neigt naar klassejustitie’

© Thinkstock

Het Antwerpse parket en de BBI hebben in de zaak-Omega Diamonds de grootste schikking ooit getroffen, ter waarde van 160 miljoen euro. Hoogleraar fiscaal recht Michel Maus: ‘Dit neigt naar klassejustitie’

Dat geld legt Omega Diamonds neer om te ontsnappen aan gerechtelijke vervolging. Dat staat in De Tijd, De Standaard en Het Nieuwsblad.

Fraude van 2 miljard

Omega Diamonds hield jarenlang megawinsten op diamanten uit Angola en Congo verborgen voor de fiscus via fraudecircuits in Genève en Dubai. Het totale fraudebedrag in het onderzoek zou oplopen tot iets meer dan 2 miljard euro.

Volgens de kranten is overeengekomen dat Omega Diamonds 150 miljoen euro zal betalen aan de fiscus en nog eens 10 miljoen euro aan het parket. “Een belangrijke meevaller voor de federale begroting”, luidt het.

De voorbije jaren werden in totaal tien bedrijven of natuurlijke personen in verdenking gesteld. Door de schikking zal geen van hen vervolgd worden wegens financiële fraude.

Douane

Los van de deal blijft een partij diamanten van Omega Diamonds ter waarde van 47 miljoen euro in beslag genomen op vraag van de douane. Zij beslist autonoom of ze Omega Diamonds nog wil dagvaarden voor de rechtbank wegens inbreuken op de douanewetgeving.

Geen enkele partij – de fiscus, het parket en de advocaten van Omega Diamonds – wilde commentaar geven.

Michel Maus: ‘Dit neigt naar klassejustitie’

Hoogleraar fiscaal recht Michel Maus (VUB) reageert misnoegd over de dading van 160 miljoen euro die gesloten zou zijn na een diamantfraudeonderzoek bij Omega Diamonds. “Dit neigt naar klassejustitie, ” stelt hij. Maus is ontevreden met die gang van zaken. “Ik ben niet tegen het systeem van de minnelijke schikking, maar er moet wel een correct en gelijk beleid zijn voor iedereen.”

“Kleine fraudeurs die kleinere bedragen hebben ontdoken, moeten een boete betalen en worden daarbovenop correctioneel veroordeeld, met een strafblad tot gevolg waarop ‘fiscaal fraudeur’ staat”, vervolgt Maus. “Voor grotere bedrijven wordt er dan wel een deal gesloten en komt er geen correctionele behandeling, met een blanco strafblad voor de betrokkenen.

Als de nieuwsberichten kloppen, dan zal er nu een boete van 6,66 procent betaald worden door Omega Diamonds, maar wie in de horeca sjoemelt of zijn kadastraal inkomen niet correct aangeeft, betaalt heel wat meer als hij betrapt wordt.” “Op deze manier geef je de boodschap dat wie fraudeert, dat beter
ineens goed doet, want dan kom je er beter vanaf. Dat neigt naar klassejustitie en creëert wantrouwen tegenover de overheid”, aldus Maus. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content