Volgens Bontinck is mensensmokkel een van de eenvoudigste, en tegelijk ook meest lucratieve vormen van criminaliteit. Dat blijkt uit een interview met de krant De Morgen

Het bedrag dat een vluchteling betaalt om illegaal vanuit Zeebrugge naar Engeland te worden gesmokkeld, 'schommelt tussen 2.500 en 3.000 euro per persoon'.

"Met garantie, weliswaar: lukt het niet de eerste keer, dan krijg je een tweede of derde kans. Dat zorgt er ook voor dat de vluchtelingen hun smokkelaars niet snel aan de galg zullen praten. Tegelijk heb je ook mensen die een centje bijverdienen door vluchtelingen gewoon van Brussel naar de kust te brengen. Dat levert dan maar 500 euro op, maar het risico is natuurlijk ook een pak kleiner, " aldus Bontinck.

Zeebrugge is rekening houdend met de ligging een ideale plaats om vluchtelingen over het Kanaal naar Engeland te loodsen.

'Onmogelijk om iedere container te scannen'

Afgelopen weekend werden in het Engelse Tilbury 35 verstekelingen in een container afkomstig uit Zeebrugge gevonden. Eén van de verstekelingen was overleden. Voor Wim Bontinck, die al ruim tien jaar de strijd aanbindt tegen de mensensmokkel, is het onmogelijk om iedere container te scannen op verstekelingen.

Jaarlijks worden er in de haven van Zeebrugge 1,2 miljoen containers verhandeld, of omgerekend 3.290 per dag. Het scannen van één container duurt negen minuten. "Wij doen vooraf een risicoanalyse en op basis daarvan pikken we er dagelijks maximaal een honderdtal containers uit," aldus Bontinck.

"In eerste instantie is het aan de vervoersmaatschappijen zelf om na te gaan of bijvoorbeeld de zegels van een container niet zijn verbroken. De zegels van de container waarin de 35 illegalen vorige zaterdag werden aangetroffen, waren intact," verduidelijkt hij in De Morgen. (DM/BO)

Volgens Bontinck is mensensmokkel een van de eenvoudigste, en tegelijk ook meest lucratieve vormen van criminaliteit. Dat blijkt uit een interview met de krant De MorgenHet bedrag dat een vluchteling betaalt om illegaal vanuit Zeebrugge naar Engeland te worden gesmokkeld, 'schommelt tussen 2.500 en 3.000 euro per persoon'. "Met garantie, weliswaar: lukt het niet de eerste keer, dan krijg je een tweede of derde kans. Dat zorgt er ook voor dat de vluchtelingen hun smokkelaars niet snel aan de galg zullen praten. Tegelijk heb je ook mensen die een centje bijverdienen door vluchtelingen gewoon van Brussel naar de kust te brengen. Dat levert dan maar 500 euro op, maar het risico is natuurlijk ook een pak kleiner, " aldus Bontinck.Zeebrugge is rekening houdend met de ligging een ideale plaats om vluchtelingen over het Kanaal naar Engeland te loodsen.Afgelopen weekend werden in het Engelse Tilbury 35 verstekelingen in een container afkomstig uit Zeebrugge gevonden. Eén van de verstekelingen was overleden. Voor Wim Bontinck, die al ruim tien jaar de strijd aanbindt tegen de mensensmokkel, is het onmogelijk om iedere container te scannen op verstekelingen. Jaarlijks worden er in de haven van Zeebrugge 1,2 miljoen containers verhandeld, of omgerekend 3.290 per dag. Het scannen van één container duurt negen minuten. "Wij doen vooraf een risicoanalyse en op basis daarvan pikken we er dagelijks maximaal een honderdtal containers uit," aldus Bontinck. "In eerste instantie is het aan de vervoersmaatschappijen zelf om na te gaan of bijvoorbeeld de zegels van een container niet zijn verbroken. De zegels van de container waarin de 35 illegalen vorige zaterdag werden aangetroffen, waren intact," verduidelijkt hij in De Morgen. (DM/BO)