Dat melden de kranten van Mediahuis.

De meerderheid van de 192 lokale politiezones hadden volgens de kranten vergeten de flitscamera's te registreren bij de Privacycommissie. Een overtreder ontdekte de fout, trok naar het Hof van Cassatie en kreeg gelijk.

"Als de politie een auto flitst, leggen ze de nummerplaat vast en zien ze de naam en het adres van de eigenaar van de ­wagen. Dat zijn persoonsgegevens", zegt Peter Van den Eynde van de Privacy­commissie. "Elke instantie die de gegevens verwerkt, moet dat aan ons melden. En de ­politiediensten zijn geen uitzondering op die regel."

Voor mobiele camera's is die melding wel correct gebeurd.

Boete toch geldig

De Privacycommissie roept alle politiezones nu op om zich zo snel mogelijk in orde te stellen. "Een boete is echter niet per definitie ongeldig. Een rechter kan nog altijd zelf oordelen of hij de flitsfoto gebruikt in zijn beslissing voor de straf", beklemtoont de Privacycommissie.

Vele van de flitspalen die niet bij de privacycommissie zijn geregistreerd, zijn al jaren in gebruik.

(Belga/RR)

Dat melden de kranten van Mediahuis.De meerderheid van de 192 lokale politiezones hadden volgens de kranten vergeten de flitscamera's te registreren bij de Privacycommissie. Een overtreder ontdekte de fout, trok naar het Hof van Cassatie en kreeg gelijk. "Als de politie een auto flitst, leggen ze de nummerplaat vast en zien ze de naam en het adres van de eigenaar van de ­wagen. Dat zijn persoonsgegevens", zegt Peter Van den Eynde van de Privacy­commissie. "Elke instantie die de gegevens verwerkt, moet dat aan ons melden. En de ­politiediensten zijn geen uitzondering op die regel." Voor mobiele camera's is die melding wel correct gebeurd. De Privacycommissie roept alle politiezones nu op om zich zo snel mogelijk in orde te stellen. "Een boete is echter niet per definitie ongeldig. Een rechter kan nog altijd zelf oordelen of hij de flitsfoto gebruikt in zijn beslissing voor de straf", beklemtoont de Privacycommissie.Vele van de flitspalen die niet bij de privacycommissie zijn geregistreerd, zijn al jaren in gebruik.(Belga/RR)