‘Meerderheid Antwerpse agenten is niet racistisch, maar laat collega’s wel begaan’

Agenten in Antwerpen © BELGA

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) lanceert een diversiteitscharter. Via een rekruteringscampagne wil hij meer jongeren warm maken voor een job bij de politie.

‘Iedereen anders, altijd van dienst’, zo luidt de nieuwe slogan van de Antwerpse politie, die hiermee wil benadrukken dat ze er is voor iedereen. ‘We moeten ons geen illusies maken, net zoals in alle grote steden zijn er in Antwerpen spanningen tussen migranten en het korps. Die spanningen kunnen we niet onmiddellijk wegnemen, wel moeten we onze agenten leren hoe ze correct met die spanningen kunnen omgaan’, zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA) in de Ochtend op Radio 1. Dat doet hij naar aanleiding van het diversiteitscharter dat later vandaag door hem en door korpschef Serge Muyters zal worden ondertekend.

‘De Antwerpse politie moet dringend werk maken van een echt antidiscriminatiebeleid’, klonk het afgelopen maand bij het Comité P. Het controleorgaan startte in 2014 een toezichtsonderzoek naar het diversiteits- en antiracismebeleid van de Antwerpse politie na een reeks getuigenissen van allochtone politiemensen in de pers.

Maar volgens De Wever is het kersverse diversiteitscharter niet het rechtstreekse gevolg van de aanbevelingen van het Comité P. ‘We hebben het rapport niet afgewacht om zaken te veranderen. Al in 2012 hebben we verschillende ambities op papier gezet. Zo is het korps veel te blank en moet de korpscultuur veranderen.’

Korps is te wit

Slechts 2 procent van de agenten is van Noord-Afrikaanse of Turkse herkomst

Bart De Wever

Hoe dit in de praktijk moet gebeuren? Daarvoor verwijst De Wever vooral naar de leidinggevenden. ‘Hun rol is essentieel. De grote meerderheid van de agenten is niet racistisch, maar laat de collega’s wel begaan. Dat is een korpscultuur die moet veranderen.’

Een ander deel van het probleem is het feit dat het korps te ‘wit’ is, slechts 7 procent van de agenten heeft een allochtone achtergrond. Het aantal agenten met een Noord-Afrikaanse of Turkse herkomst bedraagt zelfs maar 2 procent.

‘We hebben eindelijk toestemming gekregen van Binnenlandse Zaken om onze eigen agenten te gaan rekruteren. Op de Antwerpse scholen zullen we een campagne starten om jongeren te overtuigen voor de politie te kiezen.’ Omdat 45 procent van de Antwerpse bevolking een allochtone achtergrond heeft, zal de diversiteit snel doordringen in het korps, denkt de burgemeester. ‘Al zullen we niet doen aan positieve discriminatie, daar wordt niemand beter van.’

Sans-papiers afgedreigd

Voorts benadrukt De Wever dat de klachtenbehandeling geoptimaliseerd moet worden. Al voegt hij wel toe dat ze bij de Antwerpse politie op sommige vlakken op de goede weg zijn. ‘Zo is de dienst intern toezicht al hervormd. Fouten worden niet langer onder mat geveegd.’ Daarmee verwijst hij naar de recente gebeurtenissen binnen zijn korps. Antwerpse agenten zouden in uniform en met gebruik van wapens sans-papiers hebben afgedreigd en geld afhandig hebben gemaakt.

De aftrap van de campagne gebeurt op een symbolische dag, vandaag is het tien jaar geleden dat Hans Van Temsche zijn racistische moorden pleegden in de Antwerpse binnenstad. In een open brief stelt de burgemeester dat de gebeurtenissen van die 11de mei 2006 ‘blijvende littekens nalaten in onze samenleving.’ (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content