Mechelse korpschef negeerde cruciale tip over Abdeslam door conflict met eigen terreurexpert

© .
Jeroen de Preter

De Mechelse korpschef Yves Bogaerts heeft begin december vorig jaar belangrijke informatie over de schuilplaats van Salah Abdeslam afgewezen als “onbetrouwbaar”. Knack vernam dat Bogaerts de informatie niet verder wou laten onderzoeken omdat ze afkomstig was van een inspecteur waarmee hij op voet van oorlog leeft.

De inspecteur, een man van Marokkaanse origine, staat binnen het Mechelse korps bekend als radicaliseringsexpert. Afgelopen zaterdag bracht Gazet van Antwerpen een groot verhaal over racisme binnen dat korps.

Racisme zou hier geen doorslaggevende rol hebben gespeeld. Het conflict tussen de korpschef en de inspecteur ging vooral over de bronnen van de inspecteur. Bogaerts nam het niet dat zijn agent de herkomst van zijn informatie niet altijd prijsgaf.

De inspecteur is vanwege het conflict met de korpschef al een jaar in ziekteverlof. “Een slechte zaak voor de politie,” zegt een politieman. “Deze man heeft, mede omdat hij erg omzichtig met zijn bronnen omgaat, toegang tot informatie waar geen enkele andere agent toegang tot heeft.”

Vierwindenstraat 79

Dat de informatie van de agent soms bijzonder accuraat is, blijkt uit de tip die hij eind november aan een commissaris van de Mechelse politie bezorgde. Op basis van die tip stelde de commissaris een informatierapport op.

Abid Aberkan op de begrafenis van Brahim Abdeslam, een van de aanslagplegers in Parijs op 13 november 2015.
Abid Aberkan op de begrafenis van Brahim Abdeslam, een van de aanslagplegers in Parijs op 13 november 2015.© Belga

Dat rapport vertelt over Abid Aberkane, een moslim uit Molenbeek die “sterk geradicaliseerd” is. Aberkane verbleef volgens het rapport in de Vierwindenstraat 79, en zou contacten hebben gehad me de broers Abdeslam.

De Vierwindenstraat 79 is het adres waar Salah Abdeslam op 18 maart werd opgepakt. Als korpschef Bogaerts het rapport van zijn inspecteur ernstig had genomen, was Abdeslam mogelijk al veel sneller gearresteerd.

Het oordeel van Hans Bonte (SP.A), behalve burgemeester van Vilvoorde ook lid van de Commissie Terreurbestrijding, is hard.

“Dit is een zware beroepsfout. Alle alarmbellen hadden hier meteen moeten gaan rinkelen, en het informatierapport had – zoals gebruikelijk is – onmiddellijk ingevoerd moeten worden in de Algemene Nationale Gegevensbank van de politie.”

Waarom dat niet gebeurde wordt nog onderzocht door het Comité P. Het resultaat van dat onderzoek wordt in de loop van volgende week verwacht. In afwachting willen Mechels burgemeester Bart Somers (Open VLD) noch de korpschef dieper op de kwestie ingaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content