Mars voor democratie in Ninove: ‘Over zes jaar absolute meerderheid veroveren’

Demonstranten betogen in Ninove tegen de nieuwe stadscoalitie © Belga

Guy D’Haeseleer, kopman van Forza Ninove, sprak enkele honderden mensen toe die op straat kwamen uit onvrede met het nieuwe stadsbestuur.

In Ninove zijn enkele honderden mensen komen opdagen voor de manifestatie ‘Mars voor Democratie’. Tijdens hun tocht van het station naar het stadhuis scandeerden de betogers slogans als ‘linkse ratten, rol uw matten’, ‘democratie’, ‘Forza Ninove’, ‘eigen volk eerst’ en ‘weg met het cordon’. Er waren heel wat leeuwenvlaggen meegebracht en er werd met bommetjes gegooid.

De protestmars tegen het nieuwe stadsbestuur was omstreeks 19 uur gestart aan het station van Ninove. Voor de start riep Guy D’haeseleer, lijsttrekker van Forza Ninove, alle aanwezigen op om het rustig te houden. ‘Ga niet in op provocaties en gooi geen bommetjes in het centrum. We zijn hier om een groot deel van de bevolking een hart onder de riem te steken’, sprak D’haeseleer. ‘We gaan het beste van onszelf geven om die absolute meerderheid over zes jaar te veroveren.’ D’haeseleer haalde ook uit naar linkse tegenstrevers en naar de pers.

In Ninove dreigde de onbestuurbaarheid, nadat Guy D’haeseleer van Forza Ninove, die zetelt in het Vlaams Parlement voor Vlaams Belang, met 15 zetels er 2 te kort had voor een absolute meerderheid. Open VLD haalde 9 zetels en Samen 7 zetels. De huidige burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) liet twee weken geleden weten geen coalitie te kunnen vormen met N-VA en Samen, maar met de steun van Joost Arents heeft de nieuwe coalitie nu toch 17 van de 33 zetels. Arents werd daarvoor door de N-VA uit de partij gezet.

De betoging kwam er op initiatief van onder meer Dries Van Langenhove van Schild & Vrienden en Voorpost. D’haeseleer steunde het initiatief. De optocht heeft de toelating van de burgemeester. De politie hield donderdagavond een oogje in het zeil, maar was niet zichtbaar massaal aanwezig.

Schepencollege geïnstalleerd, Arents krijgt scherpe kritiek

Ondanks de protestmars is donderdagavond toch het nieuwe stadsbestuur van Ninove officieel geïnstalleerd. De eedaflegging van de verschillende schepenen verliep rustig. Even daarvoor hadden ook de gemeenteraadsleden al de eed afgelegd. Toen werd de zitting wel licht verstoord, omdat er boegeroep vanuit het publiek weerklonk bij de eedaflegging van Joost Arents. Ook vanuit de oppositiepartijen N-VA en Forza Ninove werd ongemeen fel ingehakt op Arents.

Karolien De Roose, het enige overgebleven gemeenteraadslid van N-VA, laakte het ‘uitgekiende plan’ dat ‘verbindingsman Arents’ aan een schepenmandaat hielp. ‘De manier waarop dat plan werd uitgevoerd, valt deontologisch niet te verkopen’, aldus De Roose, die ook de woorden ‘achterbaks’ en ‘eigengereid’ in de mond nam. ‘Wat je ook presteert tijdens je ambtstermijn, doe het nooit in naam van N-VA’, besloot De Roose nog.

Ook Guy D’haeseleer, die in zijn tussenkomst weliswaar uithaalde naar alle partijen in de meerderheid, was fel. Hij noemde de ex-N-VA’er een ‘opportunist’ met ‘ambitie die omgekeerd evenredig is met zijn politiek gewicht’. ‘Als mensen zich meer en meer afkeren van de politiek, dan is dat te danken aan mensen van uw allooi’, beet hij Arents ook toe.

D’haeseleer pakte ook uit met een kort geluidsfragment, waarin Arents tijdens een gesprek benadrukte dat ‘het belang van de partij boven alles’ staat. ‘Maar als kapitein van het schip dat je zelf aan het zinken bracht, ben je als eerste van boord gegaan en recht in de armen gelopen van de extreemlinkse coalitie’, stelde de extreemrechtse politicus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content