Gisteren ontspon zich tijdens het vragenuurtje in de Kamer nog een felle discussie over het CETA-handelsakkoord. Volgens de meerderheid blokkeren de socialisten, en dan met name de PS, de ondertekeningen van een vitaal akkoord dat de vrijhandel met Canada garandeert. Ondertekent Vlaanderen CETA niet, dan komt het geïsoleerd te staan in de internationale economie, zo klonk de redenering.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) leek ook niet te begrijpen waarom de socialisten bang zijn voor het akkoord. 'Ik vergader hierover met 5 socialistische ministersvan Buitenlandse Zaken. Er is grote internationale steun voor CETA, maar in België hebben we blijkbaar een probleem.' Kamerlid Tim Vandeput klonk eveneens scherp voor de socialistische bezwaren: 'terwijl de regering blijft wapens uitvoeren naar Saoedi-Arabië maken ze zich bij Canada zorgen over de mensenrechten.'

'België ondertekent CETA niet', Magnette wil opnieuw onderhandelen

Maar Waals minister-president Paul Magnette houdt het been stijf. 'Ik geef niet alle macht aan het federaal parlement en België tekent op 27 oktober niet het CETA-vrijhandelsverdrag met Canada,' verklaarde hij vandaag voor het Waals parlement. Hij heeft vooral een probleem met de verklarende tekst die bij het CETA wordt gevoegd. Die biedt volgens hem te weinig garanties en heeft niet dezelfde juridische waarde als het akkoord zelf. 'Laat ons dit op tafel leggen en er opnieuw over discussiëren', zei Magnette. 'Verschillende andere Europese landen hebben ook bedenkingen en zullen ons steunen.'

Het Waals parlement stemde vrijdag ook een motie waarin de Waalse regering wordt gevraagd haar bevoegdheden voor de ondertekening niet af te dragen aan de federale. Enkel MR stemde tegen. Woensdag werd in het parlement van de Franse gemeenschap al een gelijkaardige tekst gestemd.

Door het njet van de Franstaligen dreigt België de enige EU-lidstaat te worden die geen groen licht geeft voor de ondertekening van CETA. De ministers bevoegd voor Handel komen op 18 oktober in Luxemburg bijeen. Bedoeling is dat de lidstaten het licht op groen zetten voor de ondertekening van het verdrag op 27 oktober tijdens een Europees-Canadese top in Brussel. Zonder Belgisch akkoord lijkt CETA begraven.

In Wallonië leeft vooral de vrees dat CETA als koevoet zou kunnen dienen om TTIP te ratificeren, het veel grotere handelsakkoord met de Verenigde Staten.

(Belga/SK)

Gisteren ontspon zich tijdens het vragenuurtje in de Kamer nog een felle discussie over het CETA-handelsakkoord. Volgens de meerderheid blokkeren de socialisten, en dan met name de PS, de ondertekeningen van een vitaal akkoord dat de vrijhandel met Canada garandeert. Ondertekent Vlaanderen CETA niet, dan komt het geïsoleerd te staan in de internationale economie, zo klonk de redenering.Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) leek ook niet te begrijpen waarom de socialisten bang zijn voor het akkoord. 'Ik vergader hierover met 5 socialistische ministersvan Buitenlandse Zaken. Er is grote internationale steun voor CETA, maar in België hebben we blijkbaar een probleem.' Kamerlid Tim Vandeput klonk eveneens scherp voor de socialistische bezwaren: 'terwijl de regering blijft wapens uitvoeren naar Saoedi-Arabië maken ze zich bij Canada zorgen over de mensenrechten.'Maar Waals minister-president Paul Magnette houdt het been stijf. 'Ik geef niet alle macht aan het federaal parlement en België tekent op 27 oktober niet het CETA-vrijhandelsverdrag met Canada,' verklaarde hij vandaag voor het Waals parlement. Hij heeft vooral een probleem met de verklarende tekst die bij het CETA wordt gevoegd. Die biedt volgens hem te weinig garanties en heeft niet dezelfde juridische waarde als het akkoord zelf. 'Laat ons dit op tafel leggen en er opnieuw over discussiëren', zei Magnette. 'Verschillende andere Europese landen hebben ook bedenkingen en zullen ons steunen.'Het Waals parlement stemde vrijdag ook een motie waarin de Waalse regering wordt gevraagd haar bevoegdheden voor de ondertekening niet af te dragen aan de federale. Enkel MR stemde tegen. Woensdag werd in het parlement van de Franse gemeenschap al een gelijkaardige tekst gestemd. Door het njet van de Franstaligen dreigt België de enige EU-lidstaat te worden die geen groen licht geeft voor de ondertekening van CETA. De ministers bevoegd voor Handel komen op 18 oktober in Luxemburg bijeen. Bedoeling is dat de lidstaten het licht op groen zetten voor de ondertekening van het verdrag op 27 oktober tijdens een Europees-Canadese top in Brussel. Zonder Belgisch akkoord lijkt CETA begraven.In Wallonië leeft vooral de vrees dat CETA als koevoet zou kunnen dienen om TTIP te ratificeren, het veel grotere handelsakkoord met de Verenigde Staten.(Belga/SK)