Vlaamse regering: Oekraïense vluchtelingen moeten zich inschrijven bij VDAB

Oekraïense vluchtelingen in het crisiscentrum op de Heizel in Brussel. © Thierry Monasse Getty Images/Thierry Monasse

De Vlaamse regering gaat een wetgevend kader uitwerken om Oekraïense vluchtelingen te verplichten zich in te schrijven bij de VDAB.

Dat melden minister van Werk Jo Brouns (CD&V) en minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA).

Vlaanderen vangt nu 30.000 vluchtelingen uit het land in oorlog op. Daarvan zijn er 6.298 ingeschreven bij de VDAB. 2.229 zijn aan het werk of hebben al gewerkt.

18.000 op beroepsactieve leeftijd

Nochtans zijn 18.000 onder hen op beroepsactieve leeftijd. Door hen te verplichten tot de inschrijving, wil Vlaanderen de zelfredzaamheid van de vluchtelingen, die een leefloon ontvangen, verhogen.

Om te beginnen zullen alle lokale besturen worden aangeschreven om zo veel mogelijk ontheemden in te schrijven bij de VDAB. Daarnaast wordt een kader uitgewerkt om de inschrijving op termijn te verplichten.

Ook de Taskforce Oekraïne zal worden gevraagd om voorstellen te doen om zo veel mogelijk vluchtelingen naar een job toe te leiden.

Integratie

‘Werk zorgt niet alleen voor een inkomen, maar ook voor identiteit, sociale contacten, structuur en betrokkenheid bij de maatschappij’, zegt Brouns. ‘Kortom: het zorgt voor maatschappelijke integratie.

‘De arbeidsmarkt is de beste plek om te integreren. Daarom wil ik samen met de lokale besturen elke Oekraïense ontheemde inschrijven bij VDAB om hun kansen op een job te maximaliseren.’

N-VA had nog een stap verder willen gaan en pleitte er eerder op de dag voor om ook het automatisch recht op een leefloon stop te zetten.

Partner Content