‘Een snuifje zout in je koffie en hij smaakt plots veel minder bitter.’ © Illustratie Studio Chapo

Journaliste Katrin Swartenbroux: ‘Mijn grootste ontdekking van 2023? Een snuifje zout in de koffie’

Katrin Swartenbroux is journalist en auteur. Dit jaar verscheen haar boek ‘OK dan niet’.

Welk nieuws heeft u het afgelopen jaar vrolijk gemaakt?

Er was een stortvloed aan slecht nieuws, maar het lijkt ook alsof meer mensen dan ooit hun mond opentrekken, op straat komen en hun schouders onder verbindende projecten zetten. Voor mijn journalistieke reeks ‘Bruggenbouwers’ zocht ik zulke mensen en in één dag tijd hadden we al 200 reacties.

En wat maakte u boos?

Alles wat het vertrouwen in elkaar en de manier waarop we de samenleving organiseren een knauw geeft. Politici met rare kronkels, media die aan hun opdracht verzaken, rechters die wereldvreemde uitspraken doen. Het is nochtans zo belangrijk dat mensen kunnen vertrouwen in ‘de instellingen’.

Welke goede voornemens van oudejaarsavond 2022 hebt u gerealiseerd?

Ik ben die avond thuisgebleven, omdat ik voelde dat het heel slecht begon te gaan met mijn kat, die ik toen al bijna 19 jaar had. Ik wilde haar een waardig einde geven en dat is gelukt. Twee weken later is ze ingeslapen.

Wat was uw grootste ontdekking van 2023?

Een snuifje zout in de koffie en de smaak is plots veel minder bitter.

Wat was het beste boek van 2023? Beste film? Beste tv-serie? Beste artiest?

Boek: Humanitas van Alicja Gescinska. Film: Spider-Man: Across the Spider-Verse. Ja, écht. Een fenomenaal staaltje animatie. Serie: Fleishman Is in Trouble. Artiest: Sufjan Stevens.

Wat was uw culinaire hoogtepunt van 2023?

Behalve die koffie met zout? Alles wat ik rechtstaand at aan mijn aanrecht na een avondje uit. Van een rijstwafel met chocolade tot een halve braadkip.

Wat was de mooiste plek die u dit jaar hebt ontdekt?

Noorwegen. We hadden een hele roadtrip uitgestippeld door het zuidwesten van het land. Toen waren er de aardverschuivingen en zagen we alles in het water vallen. Maar vlak na aankomst botsten we al op een belachelijk groot en prachtig meer dat niet eens een naam had gekregen. Alles is daar mooi.

Wie is voor u de persoon van 2023?

Als ik echt iemand moet kiezen, dan Sam Altman, omdat hij AI op de kaart heeft gezet. Maar of hij ook gelauwerd moet worden, is een andere vraag.

Hoe en met wie viert u kerstavond?

Bij mijn ouders. Mijn broer, zijn vriendin en mijn neefje komen over uit Newcastle en het is altijd leuker om cadeaus te kopen voor een kind. Elk jaar eten we géén kalkoen, maar andere tradities zijn er helaas niet.

Welk sociaal medium gooit u eruit?

Het van mijn telefoon gooien is misschien iets te drastisch, maar Instagram en ik zijn geen match.

Gaat u uw Netflix-abonnement vernieuwen?

Ja, maar vooral omdat ik heel slecht ben in abonnementen opzeggen. Ik heb er ook nog eentje voor een fitness waar ik al jaren niet meer kom.

Wat was de strafste sportprestatie van 2023?

Twee weken voor de lancering van mijn boek huppelde ik euforisch van café naar café: eindelijk was het af en kreeg ik wat rust. Toen heb ik mijn kuitspieren gescheurd.

Gelooft u dat we het klimaat nog kunnen redden?

Ja, omdat ik wil geloven in de weerbaarheid en vindingrijkheid van de mens. Maar een positief verhaal wordt het niet.

Wie wenst u snel verzoening toe?

De mens, met zichzelf. En met hoe morsig onze levens onvermijdelijk zijn.

Wat wenst u voor uw vijanden, uw vrienden en uzelf in 2024?

Hoop, verwondering en daadkracht.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content