Jonathan Holslag

‘De elitestrijders van onze samenleving zitten niet alleen in Kamp Waes’

Jonathan Holslag Politoloog en publicist.

Wat bepaalt of je een strijder bent, is niet een uniform of een wapen, maar de verbetenheid waarmee je je inzet.

Langzaam daagt het dat we meer inspanningen moeten leveren voor onze veiligheid en dat we iets meer moeten investeren in defensie. Ons land heeft meer soldaten nodig, maar eigenlijk hebben we toegewijde burgers nodig in alle cruciale domeinen van de samenleving. Wat bepaalt of je een strijder bent in deze samenleving, is niet een uniform of een wapen, maar de verbetenheid waarmee je je inzet voor onze gezamenlijke toekomst.

Toen ik onlangs tijdens een lezing Merle ontmoette, was ik enorm onder de indruk. Ze had een diploma sinologie op zak en wellicht dus ook veel lucratieve aanbiedingen bij bedrijven. Maar nee, Merle ging als leerkracht algemene vorming aan de slag in een beroepsschool in Brussel. Met die keuze ging ze tegen de stroom in en tegen het beeld dat veel van de leerlingen in die scholen voor de samenleving verloren zijn.

Een week eerder was ik aan de praat geraakt met An, ook een leerkracht in een middelbare school. En zij geeft daarnaast als vrijwilliger les aan vluchtelingen. Dat is een hele uitdaging: de verscheidenheid in die groep, de persoonlijke verhalen en de vele vooroordelen van mannelijke deelnemers over vrouwen die niets te vertellen hebben. Plato wist het al: in de scholen vinden de ware wachters van de samenleving hun belangrijkste taak.

Ik denk ook aan Anita, als moeder en verzorger hielp ze haar zoon die in een rolstoel zit wereldkampioen karate worden in Dublin. En ze heeft ook nog de energie om bij te springen op de spoedafdeling van het lokale ziekenhuis en bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Of ik denk aan Vero, een verpleegster die na haar drukke dagen op eigen kosten maaltijden kookt voor de meest kwetsbare inwoners van mijn stad. Of aan David die in een ondergewaardeerde stadsreinigingsdienst elke dag met de energie van een topatleet zorgt voor nette straten.

De veerkracht van een samenleving beperkt zich niet tot soldaten. De elitestrijders van onze samenleving zitten niet alleen in Kamp Waes. Elitestrijders zijn personen die zich in de meest uitdagende situaties blijven inzetten voor een betere toekomst, die blijven doorgaan, zelfs als ze even geen licht aan het einde van de tunnel zien. Ze kunnen er mee leven dat ze veel schouderklopjes geven en er zelf zelden krijgen. Misschien moesten we voor hen ook maar eens een televisieprogramma maken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content