Pro-Palestijnse actievoerders blokkeren het rectoraat van de UGent. De roep om een boycot van Israël klinkt weer luider. Op Instagram ging tv- maker Vincent Valckx viraal met een boodschap aan Bart De Wever: ‘Hoeveel dode kinderen nog voor u een standpunt inneemt?’
Dranghekken met Palestijnse vlaggen en een 80-tal actievoerders blokkeren de ingang van het Gentse rectoraat. De politie is aanwezig, maar grijpt voorlopig niet in. Het personeel van de Gentse rector mag voorlopig telewerken.
De nieuwe bezetting van universiteitsgebouwen volgt op de pro-Palestinabetoging van afgelopen zondag in Brussel waaraan 20.000 mensen deelnamen. Deze week komt ook Bibi Files, de ophefmakende documentaire over de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, in de Belgische bioscopen. Bovendien zet de deelname van Israël aan het Eurosongfestival deze week de gruwel in Gaza extra in de verf. Op politiek vlak is er het vredesplan van de Franse president Emmanuel Macron en lijkt de relatie tussen de VS en Israël op een dieptepunt beland.
Tv-maker Vincent Valckx volgt de berichtgeving over het Israëlisch-Palestijns conflict op de voet. Net als zijn vrouw – schrijfster, actrice en tv-figuur Elisabeth Lucie Baeten – spreekt hij zich op sociale media uit tegen de Israëlische oorlogsmisdaden. Op 6 mei postte hij een boodschap aan premier Bart De Wever, die viraal ging:
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Dezelfde dag als uw video online kwam, maakte premier De Wever een statement over het Israëlisch-Palestijnse conflict. In een persconferentie zei hij onder meer: ‘Die beelden van uitgehongerde kinderen, daar is maar één menselijke reactie op mogelijk: dit moet stoppen.[…] Het lijkt tot een soort eindeloos feuilleton van dood en verderf te komen. Dit is niet de weg van het internationaal recht.’ Toeval?
Vincent Valckx: Uiteraard is die timing geheel toevallig. Al klinkt het misschien onnozel, maar ik hoop wel dat De Wever mijn boodschap heeft gezien.
Volstonden die woorden voor u?
Valckx: Ik ben blij dat De Wever ein-de-lijk benoemt wat daar gebeurt, maar dat is niet voldoende. Hij blijft praten alsof het om een natuurramp gaat die ons is overkomen, alsof niemand er iets aan kan doen. Hij zegt niet expliciet dat Israël oorlogsmisdaden begaat of dat er een genocide aan de gang is. Ik begrijp dat ‘genocide’ een gevoelig begrip is, maar het niet toelaten van voedselhulp is toch een ongelooflijke oorlogsmisdaad. Dat hij dat niet expliciet benoemt, vind ik heel moeilijk.
‘Het niet toelaten van voedselhulp is toch een ongelooflijke oorlogsmisdaad. Dat De Wever dat niet expliciet benoemt, vind ik heel moeilijk.’
Tussen de regels heeft hij het toch over oorlogsmisdaden.
Valckx: Tja, maar wat moet er eigenlijk gebeuren vooraleer je over of tegen een bondgenoot – hoe sterk die ook is – zegt: ‘Dat kan niet’? Ik kan me daar ongelofelijk in opjagen omdat dat mijn wereldbeeld aantast. Vroeger was hij mijn burgemeester, nu is hij zelfs mijn premier. Alléz kerel, sommige dingen zijn toch belangrijker dan economische bondgenootschappen of gemeentelijk electoraat.
De Wever heeft gezegd dat hij zich schaart achter het vredesplan van de Franse president Macron. Dat is voor u niet krachtdadig genoeg?
Valckx: Ik kan maar niet begrijpen hoe anders wij Rusland en Israël behandelen. Die ongelijkheid qua sancties vind ik waanzin. De steun voor dat vredesplan is windowdressing: dat plan heeft zo veel voorwaarden die onmogelijk op korte termijn vervuld kunnen worden dat het onhaalbaar is.
Als reactie op mijn video zeggen mensen vaak: ‘Wat kan Bart De Wever nu doen om het Israëlisch-Palestijnse conflict op te lossen?’ Ik vind dat hij als premier van een land dat stichtend lid is van de NAVO, de VN en de EU een sterker signaal moet uitsturen.
‘Songfestival: zelfs protest op Instagram helpt tegen het geweld van Israël’
Ziet u een evolutie in de toon waarover De Wever over het conflict spreekt?
Valckx: De uitspraak dat Israël ‘de kant van het licht’ is, valt nog te begrijpen omdat die vlak na 7 oktober (2023, toen bij een aanval van Hamas meer dan 1200 Israëli’s omkwamen, nvdr) viel. Dan heeft hij zich meer dan een jaar amper of niet uitgesproken over het conflict. Om vervolgens te stellen dat hij ‘Netanyahu niet zou oppakken’ als die België zou bezoeken. Dat soort realpolitik is funest. De recente uitspraken zijn ‘too little too late.’
In uw videoboodschap aan De Wever plakte u ook een foto van een emotionele premier op bezoek in het Oekraïense Boetsja. Zijn vader had veel Oekraïense vrienden, dus dat raakte hem des te harder. Niet onlogisch, toch?
Valckx: Ik ben oprecht blij dat mijn premier emotioneel is. Politici huilen veel te weinig in ons land. Als mens mag hij zich het ene menselijk leed natuurlijk meer aantrekken dan het andere, maar in de rol van premier kan dat niet.
Wat is uw voornaamste verwijt aan hem?
Valckx: Ik zie hem niet als een bad guy. Bart De Wever en ik verschillen wel van mening over heel veel onderwerpen. Maar ik kan oprecht zeggen dat hij volgens mij een van de intelligentste politici van ons land is. Dat iemand met zo’n historisch besef Israël ‘de kant van het licht’ noemde, vind ik bizar. Hij kent goed genoeg de geschiedenis van dat conflict en van naïviteit kun je hem moeilijk verdenken.