Ludo Abicht: ‘BDS antisemitisch noemen is een ondemocratisch intentieproces’

Ludo Abicht: 'Deze brief zou ook door 100 zionisten getekend kunnen zijn.'

96 Joodse en niet-Joodse academici en geëngageerde burgers laken in een open brief dat kritiek op het beleid van de staat Israël steeds vaker wordt gelijkgesteld aan antisemitisme.

1. Waarom deze brief?

Als steun aan de meer dan 200 Joodse en niet-Joodse Duitsers die zich uitspraken tegen een resolutie van het Duitse parlement waarin de Palestijnse Boycott, Divestment and Sanctions-beweging (BDS) antisemitisch wordt genoemd en wordt vergeleken met het nazibeleid dat de Duitsers opriep niet te kopen bij Joden. Zij noemen dat terecht een onaanvaardbare aanslag op de vrijheid van meningsuiting.

2. Wat is en wil BDS?

Die organisatie omvat zo’n 170 Palestijnse mensenrechtenorganisaties en wil een academische, culturele en economische boycot van de staat Israël. Vergelijk het met de boycot tegen het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime destijds. BDS heeft drie eisen. De terugtrekking van Israël uit de bezette Palestijnse gebieden, gelijke rechten voor alle Israëli’s en het recht op terugkeer voor alle Palestijnse vluchtelingen.

3. Staan alle ondertekenaars achter BDS?

Dat doet er niet toe. Deze brief zou ook door 100 zionisten getekend kunnen zijn. Iedereen moet strijden voor het recht op vrije meningsuiting. Maar om op uw vraag te antwoorden: ik vind het een politieke dwaasheid om alle vluchtelingen en hun nazaten te laten terugkeren naar Israël. Dat zijn zo’n 4 miljoen mensen. Het zou het einde betekenen van de staat Israël zoals we die nu kennen. Het is niet voor het eerst dat ik iemands vrijheid van meningsuiting verdedig, terwijl ik het oneens ben met wat hij of zij zei.

4. Is er geen reëel gevaar dat kritiek op Israël verdoken antisemitisme is?

Er zullen zeker antisemieten zijn die misbruik maken van dit democratisch legitieme en geweldloze protest. BDS spreekt zich ook altijd uit tegen antisemitisme, ook wanneer het uit hun rangen kwam. Maar BDS antisemitisch noemen is een ondemocratisch intentieproces.

5. Jullie hekelen de ‘krimpende ruimte’ voor kritiek in Israël. Ziet u dat ook in ons land?

Kijk naar vredesactiviste Brigitte Herremans. Vanuit zionistische hoek probeert men haar de mond te snoeren door ze antisemitisch te noemen. Compleet leugenachtig, maar je raakt moeilijk af van dat etiket. Echt dramatisch is dat je zo de strijd tegen écht antisemitisme, dat weer in de lift zit, bemoeilijkt. We verliezen het echte gevaar uit het oog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content