Nu CD&V met Marianne Thyssen de nieuwe Belgische eurocommissaris afvaardigt, lijkt de weg open te liggen voor een premier van MR.

De onderhandelaars zijn alvast overeengekomen dat de nieuwe eerste minister 'uit de liberale familie' komt. Maakt Open VLD, als kleinste partij aan de onderhandelingstafel, dan toch kans?

Michel versus Reynders

'Dat MR het premierschap laat schieten, zou straf zijn,' zegt Sinardet. 'De Franstalige liberalen zouden bovendien blijven zitten met het probleem Charles Michel - Didier Reynders, want wie wordt dan vicepremier? De ene premier, de andere vicepremier zou interessanter zijn.'

Op de RTBF liet Louis Michel, gewezen MR-voorzitter, zich ontvallen dat je 'als Franstalige het premierschap niet weigert'.

Toch is het volgens Sinardet niet uitgesloten dat MR alsnog verzaakt aan het premierschap. 'Immers, als het foutgaat, dan zou Michel of Reynders wel het gezicht van de gefaalde coalitie zijn. Politiek is perceptie.'

'Anderzijds is het beeld bij de bevolking dat dit een Vlaamse regering wordt, met MR als enige Franstalige partij. Met een Franstalige premier kan je dat beeld, vooral naar de oppositie toe, enigszins counteren. Op die manier is het premierschap voor MR dan weer wél zinvol.'

De Block, Dewael of De Croo?

Wordt het niet Michel of Reynders, dan krijgen we mogelijk alsnog een Open VLD-premier. Sindardet verwijst naar het feit dat gesproken wordt van 'iemand uit de liberale' familie.

De voorbije dagen werd al opgemerkt dat MR met zeven ministers en de premier heel rijkelijk bedeeld zou zijn voor een partij met 'slechts' 20 van de 150 zetels in de Kamer. Bovendien heeft Open VLD het 'voordeel' dat N-VA een Franstalige premier moeilijker zal kunnen slikken.

De naam die dan het vaakst valt, is die van Maggie De Block. Sinardet: 'Zij heeft ongetwijfeld haar kwaliteiten en is bovendien ook in Wallonië heel populair, maar of zij echt geschikt is?'

Sinardet ziet echter nog andere kandidaten. 'Waarom niet Patrick Dewael of Alexander De Croo?'.

Nu CD&V met Marianne Thyssen de nieuwe Belgische eurocommissaris afvaardigt, lijkt de weg open te liggen voor een premier van MR. De onderhandelaars zijn alvast overeengekomen dat de nieuwe eerste minister 'uit de liberale familie' komt. Maakt Open VLD, als kleinste partij aan de onderhandelingstafel, dan toch kans?'Dat MR het premierschap laat schieten, zou straf zijn,' zegt Sinardet. 'De Franstalige liberalen zouden bovendien blijven zitten met het probleem Charles Michel - Didier Reynders, want wie wordt dan vicepremier? De ene premier, de andere vicepremier zou interessanter zijn.'Op de RTBF liet Louis Michel, gewezen MR-voorzitter, zich ontvallen dat je 'als Franstalige het premierschap niet weigert'.Toch is het volgens Sinardet niet uitgesloten dat MR alsnog verzaakt aan het premierschap. 'Immers, als het foutgaat, dan zou Michel of Reynders wel het gezicht van de gefaalde coalitie zijn. Politiek is perceptie.''Anderzijds is het beeld bij de bevolking dat dit een Vlaamse regering wordt, met MR als enige Franstalige partij. Met een Franstalige premier kan je dat beeld, vooral naar de oppositie toe, enigszins counteren. Op die manier is het premierschap voor MR dan weer wél zinvol.'Wordt het niet Michel of Reynders, dan krijgen we mogelijk alsnog een Open VLD-premier. Sindardet verwijst naar het feit dat gesproken wordt van 'iemand uit de liberale' familie. De voorbije dagen werd al opgemerkt dat MR met zeven ministers en de premier heel rijkelijk bedeeld zou zijn voor een partij met 'slechts' 20 van de 150 zetels in de Kamer. Bovendien heeft Open VLD het 'voordeel' dat N-VA een Franstalige premier moeilijker zal kunnen slikken.De naam die dan het vaakst valt, is die van Maggie De Block. Sinardet: 'Zij heeft ongetwijfeld haar kwaliteiten en is bovendien ook in Wallonië heel populair, maar of zij echt geschikt is?'Sinardet ziet echter nog andere kandidaten. 'Waarom niet Patrick Dewael of Alexander De Croo?'.