Leger bekent schuld: ‘Er zijn fouten gemaakt in dossier-Conings’

Defensieminister Ludivine Dedonder (PS) en legerbaas Michel Hofman © Belga

De stafchef van Defensie, vice-admiraal Michel Hofman, erkent dat er fouten zijn gebeurd binnen Defensie en de militaire inlichtingendienst ADIV in het dossier-Conings.

De stafchef van Defensie, Michel Hofman, zegt de publieke verontwaardiging over de recente gebeurtenissen rond de voortvluchtige militair Jürgen Conings volledig te delen. Daarnaast betreurt hij ’ten zeerste’ dat binnen een deel van Defensie en de algemene bevolking Conings wordt afgeschilderd als slachtoffer, verzetsstrijder of held. ‘Dat is hij zeker niet.’

Volgens de CHOD zijn de handelingen van Conings ‘volledig in strijd met de waarden waar Defensie voor staat en die onze jonge rekruten worden aangeleerd’. Hij veroordeelt de daden van Conings dan ook sterk. ‘Ik deel de publieke verontwaardiging tegen wat er gebeurd is. Ik betreur ook ten zeerste dat binnen een deel van Defensie en de algemene bevolking Conings wordt afgeschilderd als een slachtoffer, verzetsstrijder, of erger nog, een held. Dat is hij zeker niet’, stelde Hofman.

Hofman erkende ook dat er fouten zijn gebeurd binnen Defensie en de militaire inlichtingendienst ADIV in het dossier-Conings. ‘We hebben fouten gemaakt en we erkennen dat’, zei hij. ‘Er zijn zeker fouten gebeurd bij de informatiedoorstroming.’ Hij wees daarbij ook nog op een erosie van kennis. ‘Ik heb de inspecteur-generaal gevraagd bepaalde onderdelen van het incident te bekijken, zoals de communicatie en de informatieflow over de antecedenten en de situatie van Jürgen Conings, de gevolgen van het verlengen van zijn veiligheidsmachtiging’, aldus de CHOD.

In de namiddag zal de chef Defensie minister van Defensie Ludivine Dedonder inlichten over het onderzoek. Woensdag is dan de Kamercommissie aan de beurt. Naast het onderzoek van de algemene inspectie van Defensie loopt ook nog een onderzoek van het Comité I.

Hofman pleitte dan ook voor sereniteit en wil de resultaten van het onderzoek afwachten ‘De opeenvolging van fouten, zichtbaar en minder zichtbaar, is een indicator dat de organisatie niet meer zo robuust is als het was’, zei de CHOD wel. Meer in het algemeen verwees hij daarvoor naar de gevolgen van jarenlange besparingen en het personeelstekort bij Defensie.

Hofman kwam nog even terug op de wijze van communicatie door Defensie in het dossier. Defensie communiceerde weinig, maar dat gebeurde in overleg en was bedoeld om justitie haar werk te laten doen en om het privéleven van de naasten en collega’s van de militair te beschermen, zei hij.

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) betreurt de steun die de voortvluchtige militair Jürgen Conings krijgt op sociale media. ‘Deze man dreigt ermee onschuldigen te verwonden of te doden’, zei ze dinsdag op een persconferentie in het militair hoofdkwartier in Evere.

De voortvluchtige militair stond op de lijst van het OCAD, het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse. Volgens minister Dedonder waren zij én de chef Defensie, Michel Hofman, daar niet van op de hoogte. ‘Dat is niet normaal. Daarom hebben we een onderzoek gevraagd’, zei de minister na de persconferentie aan Belga. De minister erkende, net als de chef Defensie, dat er fouten zijn gemaakt in het dossier. ‘Achter deze feiten zitten ongetwijfeld fouten’, zei de minister op de persconferentie. ‘In een departement als Defensie met 25.000 mensen zijn fouten steeds mogelijk.’

Er lopen dan ook onderzoeken, door de algemene inspectie van Defensie en door het Comité I.

Dedonder betreurt steunberichten voor voortvluchtige

De afgelopen dagen dook ‘verontrustende steun’ voor de voortvluchtige militair op, onder meer op sociale media. ‘Steunbetuigingen op sociale media tonen dat extremistische ideeën worden gesteund’, aldus de minister. Ze zei te betreuren dat ook militairen dergelijke berichten hebben gesteund. Ze herhaalde ook dat er binnen Defensie geen plaats is voor extremistische en gewelddadige ideologieën, uit welke hoek dan ook. ‘Extremisme, seksisme en racisme hebben geen plaats binnen Defensie’, zei ze ook.

De minister zei dat een gepaste reactie nodig is op de verdwijning en vlucht van Conings. Ze wil de wet voor veiligheidsmachtigingen wijzigen, met een versterking van het controlemechanisme voor de toegang tot de kwartieren en gevoelige zones. Daarnaast moeten ook geval per geval maatregelen kunnen worden genomen. Voor de meest ernstige gevallen denkt ze aan statutaire strafmaatregelen en schorsing. Ook is er volgens haar een nood aan een screening van het personeel gedurende de carrière. Ze herhaalde ook dat elf militairen momenteel geen toegang meer hebben tot de wapendepots, wegens hun radicale meningen en sympathieën met extreemrechts.

Volgens de chef Defensie, Michel Hofman, moet Defensie opnieuw het vertrouwen winnen van zowel de bevolking als de politiek, na een opeenvolging van zichtbare en minder zichtbare incidenten, zoals ook de grote brand in Brecht na schietoefeningen. ‘We hopen dat de huidige case zonder slachtoffers maar vooral zeer vlug kan worden afgerond.’

Facebook haalt profiel Conings en steungroep offline

Facebook heeft het profiel van de gezochte extremistische korporaal Jürgen Conings en een steungroep offline gehaald. Dat bevestigt een woordvoerster van het bedrijf. Alle lofuitingen zullen worden verwijderd zodra Facebook ervan op de hoogte is, luidt het.

De groep “Als 1 achter Jürgen” telde meer dan 45.000 leden. “We hebben deze groep verwijderd omdat hij ons beleid ten aanzien van gevaarlijke individuen en organisaties geschonden heeft”, zegt de woordvoerster. “Content, groepen en pagina’s die terroristen prijzen of steunen, zoals Jürgen Conings, zijn niet toegestaan op Facebook of Instagram.”

Bijzondere commissie vraagt Comité I toezichtsonderzoek in te stellen

De Bijzondere commissie belast met de parlementaire begeleiding van de Comités P en I heeft het Comité I gevraagd een toezichtsonderzoek in te stellen naar aanleiding van de zaak Jürgen Conings. Dat laat Kamervoorzitster Eliane Tillieux, die de commissie voorzit, dinsdag weten in een persbericht.

Militair Jürgen Conings is al sinds maandag spoorloos. De man werd door het OCAD aangemerkt als een ‘potentieel gevaarlijke extremist’ en nam uit een depot van Defensie wapens mee. “Deze zaak beroert de publieke opinie en roept heel veel vragen op”, zegt Kamervoorzitster Elian Tillieux, die ook voorzitster is van de Bijzondere commissie belast met de parlementaire begeleiding van de Comités P en I.

Op verzoek van Tillieux verzoek vond dinsdag een vergadering plaats met het Vast Comité I, meer bepaald over de rol van de inlichtingendiensten. De commissie heeft het Comité I dinsdag gevraagd een toezichtsonderzoek in te stellen naar aanleiding van de zaak Conings. Het verslag daarvan wordt uiterlijk begin juli verwacht.

Partner Content