Geens had liever gewild dat ook N-VA-voorzitter Bart De Wever op pad gestuurd werd, verklaarde hij zondagmiddag in het VTM Nieuws en eerder op RTL-TVI.

Op de Franstalige commerciële zender spraken Eric Van Rompuy (CD&V) en Christian Leysen (Open VLD) zich in 'C'est pas tous les jours dimanche' in dezelfde zin uit.

Volgens Koen Geens zegt de PS te gemakkelijk dat de N-VA niet in de federale regering wil stappen. 'Dat is niet zo', aldus de CD&V-minister. Hij vindt dat men de N-VA ernstig moet nemen in het formatieproces. Bart De Wever als informateur zou een goede stap zijn, aldus Geens, die erkende dat hij dit al eerder had gewild. Voor Geens kunnen de voorzitters van de grootste partijen aan elke kant van de taalgrens best samen proberen een regering te vormen. Indien dan blijkt dat 'de mayonaise niet pakt', dan kunnen de andere partijen nog altijd naar een oplossing zoeken.

Ook voor de twee CD&V-kandidaatvoorzitters is paars-geel nog niet van de baan. Zowel Sammy Mahdi als Joachim Coens vinden dat de N-VA aan zet moet komen. Voor Coens zitten er ook goede zaken in de nota van informateur Paul Magnette zoals de sociale cohesie, buurtwerking en het lokaal ondernemerschap. Een probleem is voor hem wel de budgettaire analyse: "Hoe gaan we dat allemaal betalen?".

Madhi wees erop dat N-VA de grootste partij geworden is bij de laatste verkiezing. hij hoopte dan ook dat bij de volgende fase iemand van die partij wordt aangesteld om het heft in handen te nemen. 'Ik hoop dat Bart De Wever in een volgende ronde op zoek kan gaan naar een coalitie', zei hij.

Ook voor Eric Van Rompuy moet 'Bart De Wever naar het front gaan en zeggen wat hij echt wil'. Ook Christian Leysen vond dat men 'beter in ploeg kan werken'. 'Om een federale regering te vormen zijn verantwoordelijke mensen nodig', voegde hij eraan toe. Open VLD noemde de uitspraken van haar Kamerlid echter voorbarig. 'De opdracht van Paul Magnette loopt tot 9 december. We zullen op dat moment zien wat er daarna moet gebeuren', luidde de reactie vanuit de Melsenstraat, het hoofdkwartier van Open VLD.

Geens premier?

Geens wimpelde op VTM ook de vraag af naar het premierschap. 'Toen CD&V de grootste partij was, heeft ze altijd haar verantwoordelijkheid opgenomen', aldus Koen Geens die eraan toevoegde dat het niet onwaarschijnlijk is dat CD&V in de oppositie belandt, waardoor een claim om de premier te leveren moeilijk wordt. 'De grootste partij moet haar verantwoordelijkheid opnemen', vond hij.

Geens had liever gewild dat ook N-VA-voorzitter Bart De Wever op pad gestuurd werd, verklaarde hij zondagmiddag in het VTM Nieuws en eerder op RTL-TVI. Op de Franstalige commerciële zender spraken Eric Van Rompuy (CD&V) en Christian Leysen (Open VLD) zich in 'C'est pas tous les jours dimanche' in dezelfde zin uit.Volgens Koen Geens zegt de PS te gemakkelijk dat de N-VA niet in de federale regering wil stappen. 'Dat is niet zo', aldus de CD&V-minister. Hij vindt dat men de N-VA ernstig moet nemen in het formatieproces. Bart De Wever als informateur zou een goede stap zijn, aldus Geens, die erkende dat hij dit al eerder had gewild. Voor Geens kunnen de voorzitters van de grootste partijen aan elke kant van de taalgrens best samen proberen een regering te vormen. Indien dan blijkt dat 'de mayonaise niet pakt', dan kunnen de andere partijen nog altijd naar een oplossing zoeken. Ook voor de twee CD&V-kandidaatvoorzitters is paars-geel nog niet van de baan. Zowel Sammy Mahdi als Joachim Coens vinden dat de N-VA aan zet moet komen. Voor Coens zitten er ook goede zaken in de nota van informateur Paul Magnette zoals de sociale cohesie, buurtwerking en het lokaal ondernemerschap. Een probleem is voor hem wel de budgettaire analyse: "Hoe gaan we dat allemaal betalen?". Madhi wees erop dat N-VA de grootste partij geworden is bij de laatste verkiezing. hij hoopte dan ook dat bij de volgende fase iemand van die partij wordt aangesteld om het heft in handen te nemen. 'Ik hoop dat Bart De Wever in een volgende ronde op zoek kan gaan naar een coalitie', zei hij. Ook voor Eric Van Rompuy moet 'Bart De Wever naar het front gaan en zeggen wat hij echt wil'. Ook Christian Leysen vond dat men 'beter in ploeg kan werken'. 'Om een federale regering te vormen zijn verantwoordelijke mensen nodig', voegde hij eraan toe. Open VLD noemde de uitspraken van haar Kamerlid echter voorbarig. 'De opdracht van Paul Magnette loopt tot 9 december. We zullen op dat moment zien wat er daarna moet gebeuren', luidde de reactie vanuit de Melsenstraat, het hoofdkwartier van Open VLD. Geens wimpelde op VTM ook de vraag af naar het premierschap. 'Toen CD&V de grootste partij was, heeft ze altijd haar verantwoordelijkheid opgenomen', aldus Koen Geens die eraan toevoegde dat het niet onwaarschijnlijk is dat CD&V in de oppositie belandt, waardoor een claim om de premier te leveren moeilijk wordt. 'De grootste partij moet haar verantwoordelijkheid opnemen', vond hij.