'Maandag zijn er twee vestigingen gecontroleerd, dinsdagochtend de andere vier. Het gaat om vier opfokbedrijven en vestigingen met legkippen', aldus Weyts. 'Er zijn tijdens de inspectie een aantal inbreuken vastgesteld, maar die zijn eerder beperkt en in regel met de Europese normen.'

De minister stelt wel vast dat die Europese normen te laag liggen. 'Het is goed dat de beelden naar buiten komen, zodat iedereen ziet hoe realiteit van de geïndustrialiseerde landbouw eruitziet. Dit is een wake-upcall.' Weyts is dan ook vastbesloten om de inspanningen voort te zetten om samen met de sector te evolueren naar strengere normen dan de Europese. 'Het bedrijf en de hele sector hebben er alle baat bij om de lat hoger te leggen', zegt hij.

Een deel van de verantwoordelijkheid ligt ook bij de consument. 'Als je kiest voor bio-eieren of eieren van vrije uitloop, dan kies je ook voor dierenwelzijn', benadrukt hij.

Die kippen hebben meer ruimte dan scharrelkippen die binnen zitten en 's avonds opgehokt kunnen worden, zoals is gebleken uit de beelden van dierenrechtenorganisatie Animal Rights.

Het bedrijf werd vorig jaar al gecontroleerd door de inspectie en toen werden twaalf inbreuken vastgesteld. Die zijn aangepakt. Nu moet het bedrijf de bijkomende inbreuken ook wegwerken. Er wordt nog een schriftelijk verslag opgemaakt en er wordt ook een proces-verbaal opgesteld. Dat zou woensdag klaar moeten zijn.

Zaakvoerders opgelucht

De zaakvoerders van het kippenbedrijf Pyfferoen in Wingene zijn tevreden en opgelucht, enerzijds dat ze kunnen openblijven, anderzijds dat ze aan een grondige, objectieve controle werden onderworpen. Dat meldt advocate Sofie Bollaert dinsdagavond in Wingene, aan een van de zes vestigingen van het bedrijf. De zaakvoerders willen meewerken om het welzijn van de dieren te verbeteren.

'De cliënt is tevreden en opgelucht. Uit de heel grondige en objectieve inspectie met zeven inspecteurs is gebleken dat er geen ernstige inbreuken zijn gepleegd. Integendeel, in vergelijking met de inspectie van vorig jaar is de situatie zelfs verbeterd. De inbreuken van vorig jaar werden aangepakt', aldus de advocate.

Het bedrijf beantwoordt aan de Europese normen, al geeft het toe dat die 'inderdaad vaak te ruim en te breed zijn, waardoor het bedrijf zelf niet altijd weet wat goed is'.

De advocate meent voorts dat de beelden een momentopname zijn van één van de zes vestigingen. 's Nachts mogen de scharrelkippen namelijk opgehokt worden. Overdag zitten ze op een grotere ruimte, weliswaar binnen. 'Woensdag zou het proces-verbaal klaar zijn. We wachten dat af om te zien welke bijkomende maatregelen en inspanningen we nog moeten leveren, maar het bedrijf wil absoluut zijn positieve medewerking verlenen om het welzijn van de dieren te verbeteren', besluit de advocate.

'Maandag zijn er twee vestigingen gecontroleerd, dinsdagochtend de andere vier. Het gaat om vier opfokbedrijven en vestigingen met legkippen', aldus Weyts. 'Er zijn tijdens de inspectie een aantal inbreuken vastgesteld, maar die zijn eerder beperkt en in regel met de Europese normen.' De minister stelt wel vast dat die Europese normen te laag liggen. 'Het is goed dat de beelden naar buiten komen, zodat iedereen ziet hoe realiteit van de geïndustrialiseerde landbouw eruitziet. Dit is een wake-upcall.' Weyts is dan ook vastbesloten om de inspanningen voort te zetten om samen met de sector te evolueren naar strengere normen dan de Europese. 'Het bedrijf en de hele sector hebben er alle baat bij om de lat hoger te leggen', zegt hij. Een deel van de verantwoordelijkheid ligt ook bij de consument. 'Als je kiest voor bio-eieren of eieren van vrije uitloop, dan kies je ook voor dierenwelzijn', benadrukt hij. Die kippen hebben meer ruimte dan scharrelkippen die binnen zitten en 's avonds opgehokt kunnen worden, zoals is gebleken uit de beelden van dierenrechtenorganisatie Animal Rights. Het bedrijf werd vorig jaar al gecontroleerd door de inspectie en toen werden twaalf inbreuken vastgesteld. Die zijn aangepakt. Nu moet het bedrijf de bijkomende inbreuken ook wegwerken. Er wordt nog een schriftelijk verslag opgemaakt en er wordt ook een proces-verbaal opgesteld. Dat zou woensdag klaar moeten zijn. De zaakvoerders van het kippenbedrijf Pyfferoen in Wingene zijn tevreden en opgelucht, enerzijds dat ze kunnen openblijven, anderzijds dat ze aan een grondige, objectieve controle werden onderworpen. Dat meldt advocate Sofie Bollaert dinsdagavond in Wingene, aan een van de zes vestigingen van het bedrijf. De zaakvoerders willen meewerken om het welzijn van de dieren te verbeteren. 'De cliënt is tevreden en opgelucht. Uit de heel grondige en objectieve inspectie met zeven inspecteurs is gebleken dat er geen ernstige inbreuken zijn gepleegd. Integendeel, in vergelijking met de inspectie van vorig jaar is de situatie zelfs verbeterd. De inbreuken van vorig jaar werden aangepakt', aldus de advocate. Het bedrijf beantwoordt aan de Europese normen, al geeft het toe dat die 'inderdaad vaak te ruim en te breed zijn, waardoor het bedrijf zelf niet altijd weet wat goed is'. De advocate meent voorts dat de beelden een momentopname zijn van één van de zes vestigingen. 's Nachts mogen de scharrelkippen namelijk opgehokt worden. Overdag zitten ze op een grotere ruimte, weliswaar binnen. 'Woensdag zou het proces-verbaal klaar zijn. We wachten dat af om te zien welke bijkomende maatregelen en inspanningen we nog moeten leveren, maar het bedrijf wil absoluut zijn positieve medewerking verlenen om het welzijn van de dieren te verbeteren', besluit de advocate.