Animal Rights maakt schokkende beelden in West-Vlaams eierbedrijf

06/11/17 om 19:16 - Bijgewerkt om 20:08

Bron: Belga

De dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft tijdens twee nachtelijke bezoeken aan een West-Vlaams eierbedrijf naar eigen zeggen een "bedrog met scharreleieren" vastgesteld.

Animal Rights maakt schokkende beelden in West-Vlaams eierbedrijf

Animal Rights filmde de beelden in een West-Vlaams eierbedrijf. © Animal Rights

Scharrelkippen zaten volgens de organisatie dagenlang opgesloten in kooien, waarin dode, zieke en gewonde dieren werden gefilmd. "Scharreleieren zijn absoluut niet diervriendelijk", aldus Animal Rights.

De beelden werden geschoten bij bvba Pyfferoen in Wingene, waar volgens de dierenrechtenorganisatie 130.000 leghennen gehouden worden voor de productie van scharreleieren. Die worden verwerkt in bijvoorbeeld koekjes of mayonaise, of ze worden als verse scharreleieren verkocht in de supermarkt.

In het West-Vlaamse bedrijf, dat al op de vingers was getikt door de Inspectie Dierenwelzijn, trof de dierenrechtenorganisatie de scharrelkippen aan in gesloten kooien, besmeurd met hun uitwerpselen. Dode kippen lagen te ontbinden tussen de levende dieren, er waren kaalgepikte, zieke en gewonde kippen.

Maar Animal Rights viseert niet specifiek Pyfferoen. "We vermoeden dat de problematiek in de hele sector dezelfde is", zegt voorzitster Nadine Lucas. "Men wil met zo weinig mogelijk kosten zoveel mogelijk produceren, en dat gaat ten koste van het welzijn en de gezondheid van de dieren."

"We willen mensen ervan bewust maken hoe misleidend de term 'scharrelei' is", aldus nog de voorzitster. "Consumenten hebben het recht om te weten op welke manier het voedsel dat te koop ligt in de supermarkten, geproduceerd wordt." De dierenrechtenorganisatie pleit ervoor geen eieren meer te consumeren. "Er zijn genoeg plantaardige vervangers", luidt het.

Midden september liet Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) een slachthuis van de groep Verbist in Izegem sluiten na undercoverbeelden van Animal Rights. Twee weken later mocht het onder streng toezicht de deuren weer openen. Nog eerder was het Exportslachthuis in Tielt in opspraak gekomen.

Onze partners