Kernuitstap: vakbonden houden verrassingsprotest aan kabinet-Van der Straeten

Tinne Van der Straeten (Groen) op 10 november 2021. © Belga

De vakbonden van de kerncentrales van Tihange en Doel en afgevaardigden van Engie in Brussel hebben dinsdagochtend een verrassingsprotest gehouden aan het kabinet van minister van Energie Tinne Van der Straeten. Het ging om 200 à 300 personen.

De werknemers verzetten zich tegen de geplande sluiting van de kerncentrales in 2025 en vrezen een ‘sociale- en energieramp’.

Ze waren erop gebrand hun stem te laten horen, aangezien de minister dinsdag aan haar collega’s in de regering een verslag voorlegt over de continuïteit van de energievoorziening en de energieprijs na de afschaffing van kernenergie.

Een eerste vergadering over dit ontwerp, in een beperkt ministerieel comité, is vrijdag gepland.

De demonstranten trokken van het Centraal Station in Brussel naar het kabinet van de minister. Ze hadden plakkaten bij met boodschappen als ‘Fier om 50 procent van de Belgische elektriciteit te produceren’ of ‘Kernenergie zet geen rem op hernieuwbare energie’.

‘Ideologische waanzin’

Volgens het personeel van de kerncentrales druist de geplande sluiting in tegen het regeringsakkoord dat voorziet in betaalbare energie voor gezinnen en bedrijven en dat de energiebevoorrading verzekert. ‘Wij vragen enkel aan de minister om het regeerakkoord te respecteren. Het plan om de kerncentrales koste wat het kost te sluiten, wijst op een mengeling van ideologische waanzin van de ecologisten en van incompetentie van het energiebeleid’, stelde Olivier Streel, vakbondsman in de centrale van Tihange.

‘We begrijpen niets van de antinucleaire argumenten en clichés die we overal horen. Als we alle kerncentrales zouden sluiten, gaan we naar een ramp op sociaal vlak, inzake energie en milieu’, verklaarde Arnaud Poulain die de kaderleden van Tihange vertegenwoordigt.

Ontmoeting uitgesteld

De vakbonden willen deelnemen aan het debat over de kernuitstap en willen ook dat het verslag van minister Van der Straeten openbaar zou worden gemaakt.

De vakbondsvertegenwoordigers hadden gehoopt te worden ontvangen op het kabinet van de minister, maar die ontmoeting is uitgesteld. Bij die ontmoeting zouden ook de minister van Werk Pierre-Yves Dermagne en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden aanwezig zijn.

Partner Content