Nog geen akkoord, onderhandelingen met Engie gaan voort

Alexander De Croo. © Getty

De federale regering heeft nog geen akkoord kunnen sluiten met energiebedrijf Engie over de levensduurverlenging van de kernreactoren Tihange 3 en Doel 4. Dat is zaterdag vernomen van een regeringsbron.

Het kernkabinet kwam zaterdagochtend digitaal bijeen over de kwestie. De kern heeft het mandaat gegeven aan de onderhandelaars, premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen), om zaterdagnamiddag voort te onderhandelen. Op 18 maart besliste de regering dat ze de levensduur van twee reactoren wil verlengen na 2025 om de bevoorrading te verzekeren.

Daarvoor moest ze onderhandelingen opstarten met de uitbater van de kerncentrales, de Franse groep Engie. Vlak voor het zomerreces sloten de regering en Engie al een ‘niet-bindende intentieverklaring’ over de verlenging van de twee jongste kerncentrales. Dat moest nog concreet gemaakt worden om aan de voorbereidende werken te kunnen beginnen. De regering mikte daarbij op een deal voor het einde van het jaar.

Partner Content