Kandidaat-voorzitter Hannes De Reu (SP.A): ‘Hoog tijd om de leden weer trots te maken’

Hannes De Reu: 'Ik hou van de caractériels in onze partij. Zulke politici hebben we nodig.' © belga

Hannes De Reu, ex-medewerker van Johan Vande Lanotte én van John Crombez, wil voorzitter van de SP.A worden.

Wat is de belangrijkste opdracht voor de nieuwe voorzitter?

We hebben als SP.A te defensief gespeeld. We kiezen te veel voor behoud van wat we al hebben, en te weinig voor een hoopvolle toekomst. Die verdedigende stijl overtuigt mensen niet. Ik vergelijk het met het WK voetbal in Rusland. Daar hebben de Rode Duivels de harten veroverd, in tegenstelling tot de uiteindelijke winnaar Frankrijk. Dat kwam door hun sprankelende en offensieve voetbal.

Schrikt een offensieve stijl niet te veel kiezers af?

Dat is net de denkfout die de SP.A zo vaak maakt. We mikken op 100 procent van de kiezers door voorstellen op tafel te leggen waar niemand echt tegen kan zijn, maar waar ook niemand warm van wordt. We moeten onbekommerd ideeën durven voor te stellen die misschien maximaal 30 procent van de bevolking bekoren. Sommige mensen zullen nooit voor de SP.A stemmen. Het is dus zinloos om onze strategie ook op hen af te stemmen.

We hebben als SP.A te defensief gespeeld.

Hoe wilt u de neuzen in dezelfde richting krijgen?

Ik hou van de caractériels in onze partij. Zulke politici hebben we nodig. Neem Hans Bonte, de burgemeester van Vilvoorde. Zo iemand moet je niet vragen om over een beperkt aantal themaatjes te praten, zoals we dat hebben gedaan in de laatste campagne. We hadden het over de btw op elektriciteit, de pensioenleeftijd en het minimumloon alsof het een boodschappenlijstje was. Goede voorstellen, maar niet echt begeesterend.

Vreest u de bijwijlen snoeiharde kritiek van vader en zoon Tobback niet?

We moeten er natuurlijk voor zorgen dat we vooral intern discussiëren. Maar hoe dan ook heb ik veel meer problemen met het anonieme negatieve gespin in de media.

Hebt u als ex- medewerker van zowel Johan Vande Lanotte als voorzitter John Crombez een streepje voor?

Ik heb respect voor beide heren, maar dat wil niet zeggen dat we het over alles eens zijn. Zo vond ik het jammer dat Vande Lanotte niet onder de SP.A-vlag opkwam bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Zijn Oostendse Stadslijst was lang niet de enige die de naam ‘SP.A’ schuwde. Als onze merknaam als een risico wordt beschouwd, dan is er een probleem. Het is hoog tijd om de leden opnieuw trots te maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content