Joke Schauvliege noemt biologische landbouwers ‘keuterboerkes’ en valt Natuurpunt frontaal aan

Joke Schauvliege © Lies Willaert
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) blijft worstelen met haar reputatie, maar slaat terug in een gesprek met Dirk Draulans. Lees hier alvast twee fragmenten uit het interview gepubliceerd in Knack.

Een kwart van de varkensboeren wil stoppen, maar kan dat niet omdat ze te veel schulden hebben. Dat is toch hallucinant?

SCHAUVLIEGE: Het is een moeilijk probleem. Sommigen pleiten voor een ‘warme’ sanering waarbij we de mensen geld geven om ermee te stoppen. Maar dan neemt iemand anders die bedrijven gewoon over, desnoods vanuit het buitenland. Wij stimuleren liever goed management: landbouwers moeten goede bedrijfsleiders zijn, die hun cijfers in de gaten houden.

Krijg je zo geen evolutie naar grotere bedrijven, terwijl familiebedrijven uit de boot vallen?

SCHAUVLIEGE: Dat is de keerzijde van de medaille. Sommigen willen dat we teruggaan naar een moderne versie van het ‘keuterboerke’ dat ons van voedsel voorziet.

U bedoelt de biologische landbouw?

SCHAUVLIEGE: (onverstoord) Die moet fors ondersteund worden, anders is ze niet winstgevend. Tenzij we zoals vroeger 60 procent van ons gezinsbudget aan voeding spenderen, in plaats van 20 procent zoals nu. Pleiten voor kleine boeren is sympathiek, maar die mensen moeten er ook van kunnen leven.

***

De criteria die u hanteert voor nieuwe natuur als compensatie voor natuur die verloren gaat bij infrastructuurwerken, zijn afgeschoten door het Europees Hof van Justitie.

SCHAUVLIEGE: We hebben onze invulling van nieuwe natuur afgetoetst bij de Europese Commissie. Die had er geen probleem mee. En nu kan het ineens niet meer. Dat is pure Kafka.

Als Natuurpunt kritiek heeft op mijn plannen, dat het dan zélf stopt met bossen kappen

Het dossier van het Limburgse Essersbos draait om het compenseren van een bos dat industrieterrein moet worden.

SCHAUVLIEGE: Er is meer nieuw bos voorzien dan dat er voor het project zal gekapt worden. Ik kreeg in dit dossier het ene tegenstrijdige advies na het andere, ook van wetenschappers, waarna er een passende beoordeling kwam. De beslissing in het dossier-Essers is trouwens door de vorige regering genomen, maar nu ben ik het ineens die tegen het bos is.

Op uw eigen kaart van zonevreemde bossen staat het Essersbos omschreven als ‘waardevol bos binnen groengebied’.

SCHAUVLIEGE: Wij hebben met de Vlaamse regering beslist om de toplaag van de zonevreemde bossen te beschermen. Ik ben de eerste die dat ooit heeft klaargespeeld. Helaas staan er ook waardevolle bossen op de kaart waar wél iets mee zal gebeuren.

Volgens Natuurpunt beschermt u niet de toplaag, maar de subtop van de zonevreemde bossen.

SCHAUVLIEGE: Dat is zever. Als Natuurpunt kritiek heeft op mijn plannen, dat het dan zélf stopt met bossen kappen. Natuurpunt is de grootste netto-ontbosser in Vlaanderen en verantwoordelijk voor een kwart van de gemiddelde jaarlijkse ontbossing.

Dat is wel om er mooie natuur voor in de plaats te krijgen, niet om er een fabriek op te zetten.

SCHAUVLIEGE: Is dat zo? Wij moeten dat maar tolereren. We doen er alles aan om de ontbossing te stoppen. We gebruiken het geld uit het boscompensatiefonds om nieuwe bossen te planten. We hebben ook het bedrag opgetrokken dat je moet betalen om een bos te mogen kappen. Toen Vera Dua van Groen minister was, verlaagde ze het en stimuleerde ze zo de ontbossing. Ik denk dus niet dat ik zo slecht bezig ben.

Lees hier het volledige interview: ‘Joke Schauvliege slaat terug: ‘Dat Natuurpunt zélf stopt met bossen kappen’‘ of morgen 10 mei in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content