In zijn kerstboodschap drukte Johnson zijn spijt uit dat de feestdagen door het coronavirus in mineur plaatsvinden. 'Maar we moeten de realiteit van de nieuwe COVID-variant onder ogen zien en de snelheid waarmee het virus zich verspreidt. En ik kan me voorstellen dat jullie akkoord gaan dat we wel actie moesten ondernemen.'

Een lichtpuntje zijn volgens Johnson de coronavaccins, die ervoor zullen zorgen dat het volgend jaar beter wordt. En hij heeft ook een cadeautje voor iedereen die zin heeft om na Kerstmis iets te lezen: 'een akkoord, dat zekerheid biedt aan bedrijven en reizigers en aan alle investeerders in ons land vanaf 1 januari, een akkoord met onze vrienden en partners in de EU', zei hij, met een pak papieren in de hand.

'Herinneren jullie je nog het akkoord dat klaar was om in de oven te steken?', aldus Johnson, die zo teruggrijpt naar een van zijn campagneslogans voor de verkiezingen van 2019. Dat echtscheidingsakkoord was 'slechts het begin', het akkoord van donderdag is 'het feest, vol vis trouwens', aldus de premier, verwijzend naar de moeilijke gesprekken rond de visserij. Volgens hem zal het akkoord leiden tot een gelukkig, succesvol en stabiel partnerschap tussen het VK en de EU.

'Tot zover het goede nieuws uit Brussel. En nu, op naar de spruiten en gelukkig kerstfeest voor iedereen', besluit Johnson.

McAllister: 'Handel tussen EU en VK zal minder vlot verlopen'

Het handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zal 'ingrijpende gevolgen hebben voor mensen, ondernemingen en openbare besturen'. Dat heeft David McAllister, de Duitse voorzitter van de speciale brexit-groep in het Europees Parlement gezegd aan de Duitse krant Die Welt. 'De handel tussen de EU en het VK zal niet meer zo vlot verlopen als wanneer we allebei behoorden tot de interne markt en de douane-unie', zei hij.

Volgens de christendemocraat ontbreekt er in het akkoord bovendien een overeenkomst over de samenwerking op vlak van buitenlands beleid. 'Ik was tevreden dat het tijdens de onderhandelingen ook ging over de kwestie van de buitenlandse politiek en de veiligheid. Dat wilde Londen niet', aldus McAllister. De Duitser had echter wel graag meer samenwerking gezien in die domeinen.

McAllister is optimistisch dat het Europees Parlement voor de deal zullen stemmen. 'Wij hebben de politieke verantwoordelijkheid om een niet-gereguleerde overgang te vermijden en om de negatieve gevolgen voor de burgers en de ondernemingen zo beperkt mogelijk te houden.'

Volgens hem kan het akkoord in eerste instantie ook van kracht worden zonder toestemming van het Europees Parlement. 'Maar dit mag geen precedent vormen voor toekomstige handelsakkoorden.' Volgens de openbare omroep BBC zal het Europees Parlement niet voor het einde van het jaar stemmen over de handelsdeal. Het akkoord zal tot de stemming formeel gezien voorlopig van kracht zijn.

In zijn kerstboodschap drukte Johnson zijn spijt uit dat de feestdagen door het coronavirus in mineur plaatsvinden. 'Maar we moeten de realiteit van de nieuwe COVID-variant onder ogen zien en de snelheid waarmee het virus zich verspreidt. En ik kan me voorstellen dat jullie akkoord gaan dat we wel actie moesten ondernemen.' Een lichtpuntje zijn volgens Johnson de coronavaccins, die ervoor zullen zorgen dat het volgend jaar beter wordt. En hij heeft ook een cadeautje voor iedereen die zin heeft om na Kerstmis iets te lezen: 'een akkoord, dat zekerheid biedt aan bedrijven en reizigers en aan alle investeerders in ons land vanaf 1 januari, een akkoord met onze vrienden en partners in de EU', zei hij, met een pak papieren in de hand. 'Herinneren jullie je nog het akkoord dat klaar was om in de oven te steken?', aldus Johnson, die zo teruggrijpt naar een van zijn campagneslogans voor de verkiezingen van 2019. Dat echtscheidingsakkoord was 'slechts het begin', het akkoord van donderdag is 'het feest, vol vis trouwens', aldus de premier, verwijzend naar de moeilijke gesprekken rond de visserij. Volgens hem zal het akkoord leiden tot een gelukkig, succesvol en stabiel partnerschap tussen het VK en de EU. 'Tot zover het goede nieuws uit Brussel. En nu, op naar de spruiten en gelukkig kerstfeest voor iedereen', besluit Johnson. Het handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zal 'ingrijpende gevolgen hebben voor mensen, ondernemingen en openbare besturen'. Dat heeft David McAllister, de Duitse voorzitter van de speciale brexit-groep in het Europees Parlement gezegd aan de Duitse krant Die Welt. 'De handel tussen de EU en het VK zal niet meer zo vlot verlopen als wanneer we allebei behoorden tot de interne markt en de douane-unie', zei hij. Volgens de christendemocraat ontbreekt er in het akkoord bovendien een overeenkomst over de samenwerking op vlak van buitenlands beleid. 'Ik was tevreden dat het tijdens de onderhandelingen ook ging over de kwestie van de buitenlandse politiek en de veiligheid. Dat wilde Londen niet', aldus McAllister. De Duitser had echter wel graag meer samenwerking gezien in die domeinen. McAllister is optimistisch dat het Europees Parlement voor de deal zullen stemmen. 'Wij hebben de politieke verantwoordelijkheid om een niet-gereguleerde overgang te vermijden en om de negatieve gevolgen voor de burgers en de ondernemingen zo beperkt mogelijk te houden.' Volgens hem kan het akkoord in eerste instantie ook van kracht worden zonder toestemming van het Europees Parlement. 'Maar dit mag geen precedent vormen voor toekomstige handelsakkoorden.' Volgens de openbare omroep BBC zal het Europees Parlement niet voor het einde van het jaar stemmen over de handelsdeal. Het akkoord zal tot de stemming formeel gezien voorlopig van kracht zijn.