Ook Welzijn en Onderwijs zullen moeten besparen. Dat zegt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) in een interview met De Standaard. Hij wijst erop dat de minister van Welzijn niet buiten schot kan blijven, evenmin als de minister van Onderwijs. "Samen beheren deze ruim twee derden van het Vlaams budget. Het zou niet fair zijn om de besparingen af te wentelen op de rest."

Vandeurzen bevestigt dat over de tarieven voor kinderopvang zal worden onderhandeld. "Er moet iets gebeuren om de sector als geheel leefbaar te houden", zegt hij. Hij voegt er aan toe dat meer mensen in aanmerking zullen komen voor inkomensgerelateerde tarieven, met absolute voorrang voor mensen die werken of een opleiding volgen, en voor kinderen in kwetsbare gezinnen".

Daarnaast zal de Vlaamse regering ook blijven investeren in kinderopvang, aldus de minister.

Vlaamse zorgpremie

Dat ook de Vlaamse zorgpremie duurder wordt (van 25 naar 40 euro), staat zo goed als vast. "Het is belangrijk als uitdrukking van onze solidariteit", vindt Vandeurzen. "Het bedrag is sinds 2003 niet aangepast of geïndexeerd."

Vandeurzen pleit voor een warme samenleving en dat betekent dat iedereen moet worden uitgenodigd om een steentje bij te dragen, ook de hardwerkende Vlaming. "Ik erger me dood aan campagnes als de Tax Freedom Day, die zeggen; 'Vanaf vandaag werken we voor onszelf.' Ik vind dat een zeer oneerlijke voorstelling van zaken."

Kinderbijslag

Ook in de kinderbijslag zullen tot slot keuzes gemaakt moeten worden. "Het stond in onze verkiezingsprogramma's. Elk kind zal een gelijke toeslag krijgen, ongeacht de leeftijd of de werksituatie van de ouders. Er komt wel een sociale toeslag die rekening houdt met het inkomen en met de grootte van het gezin", aldus Vandeurzen. (TE)

Ook Welzijn en Onderwijs zullen moeten besparen. Dat zegt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) in een interview met De Standaard. Hij wijst erop dat de minister van Welzijn niet buiten schot kan blijven, evenmin als de minister van Onderwijs. "Samen beheren deze ruim twee derden van het Vlaams budget. Het zou niet fair zijn om de besparingen af te wentelen op de rest."Vandeurzen bevestigt dat over de tarieven voor kinderopvang zal worden onderhandeld. "Er moet iets gebeuren om de sector als geheel leefbaar te houden", zegt hij. Hij voegt er aan toe dat meer mensen in aanmerking zullen komen voor inkomensgerelateerde tarieven, met absolute voorrang voor mensen die werken of een opleiding volgen, en voor kinderen in kwetsbare gezinnen".Daarnaast zal de Vlaamse regering ook blijven investeren in kinderopvang, aldus de minister. Dat ook de Vlaamse zorgpremie duurder wordt (van 25 naar 40 euro), staat zo goed als vast. "Het is belangrijk als uitdrukking van onze solidariteit", vindt Vandeurzen. "Het bedrag is sinds 2003 niet aangepast of geïndexeerd."Vandeurzen pleit voor een warme samenleving en dat betekent dat iedereen moet worden uitgenodigd om een steentje bij te dragen, ook de hardwerkende Vlaming. "Ik erger me dood aan campagnes als de Tax Freedom Day, die zeggen; 'Vanaf vandaag werken we voor onszelf.' Ik vind dat een zeer oneerlijke voorstelling van zaken."Ook in de kinderbijslag zullen tot slot keuzes gemaakt moeten worden. "Het stond in onze verkiezingsprogramma's. Elk kind zal een gelijke toeslag krijgen, ongeacht de leeftijd of de werksituatie van de ouders. Er komt wel een sociale toeslag die rekening houdt met het inkomen en met de grootte van het gezin", aldus Vandeurzen. (TE)