Een betere samenwerking tussen politie en justitie, een efficiëntere organisatie van de federale politie, een schaalvergroting van de lokale politie en meer armslag voor de lokale besturen. Dat zijn vier speerpunten van het VN-veiligheidsplan, dat de partij donderdagavond in Genk toelicht op een themadag en die gewezen minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon in De Ochtend (Radio 1) toelichtte. Hij benadrukte dat het plan los staat van de moord op Julie Van Espen.

Jambon ziet vier assen waarop het veiligheidsbeleid hervormd kan worden. De samenwerking tussen politie en gerecht moet verbeterd worden zodat kansen op fouten minimaal worden. De kruisbestuiving tussen politie en gerecht gaat er voor de N-VA'er voor zorgen dat ze samen competenter worden. Jambon kijkt daarvoor naar Nederland waar men er in geslaagd is politie en justitie, maar ook andere bestuurlijke controlediensten meer te doen samenwerken.

Daarnaast moet de organisatiestructuur binnen de federale politie efficiënter worden. Vandaag is de commissaris-generaal niet de echte baas, omdat hij onder zich nog een baas van de gerechtelijke politie en een baas van de bestuurlijke politie heeft. 'Maak van de commissaris-generaal de echte baas, zoals bij de lokale politie waar bijvoorbeeld de Antwerpse korpschef Serge Muyters zowel de leiding heeft over de politie én de gerechtelijke politie', stelde Jan Jambon.

Ten derde pleit de oud-minister voor een inkrimping van het aantal politiezones. Vandaag zijn er niet minder dan 186 lokale politiezones. Jambon verwijst naar een studie van wijlen Brice De Ruyver waarin sprake is van 60 tot 70 zones.

Tenslotte wil N-VA dat de burgemeester veel meer macht krijgt om vergunningen te weigeren aan malafide handelaars en horeca-uitbaters die zich op hun grondgebied komen vestigen. Jambon had als minister van Veiligheid een aantal voorstellen uitgewerkt rond de 'bestuurlijke handhaving', maar die stuitten op verzet van vooral MR. Ook hier kijkt Jambon naar Nederland als gidsland.

Jambon benadrukt dat veiligheid een werk is dat nooit af is. 'De veiligheidsinfrastructuur evolueert voortdurend. Criminelen zitten niet stil, de maatschappij mag ook niet stilzitten', aldus Jambon.

Een betere samenwerking tussen politie en justitie, een efficiëntere organisatie van de federale politie, een schaalvergroting van de lokale politie en meer armslag voor de lokale besturen. Dat zijn vier speerpunten van het VN-veiligheidsplan, dat de partij donderdagavond in Genk toelicht op een themadag en die gewezen minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon in De Ochtend (Radio 1) toelichtte. Hij benadrukte dat het plan los staat van de moord op Julie Van Espen.Jambon ziet vier assen waarop het veiligheidsbeleid hervormd kan worden. De samenwerking tussen politie en gerecht moet verbeterd worden zodat kansen op fouten minimaal worden. De kruisbestuiving tussen politie en gerecht gaat er voor de N-VA'er voor zorgen dat ze samen competenter worden. Jambon kijkt daarvoor naar Nederland waar men er in geslaagd is politie en justitie, maar ook andere bestuurlijke controlediensten meer te doen samenwerken. Daarnaast moet de organisatiestructuur binnen de federale politie efficiënter worden. Vandaag is de commissaris-generaal niet de echte baas, omdat hij onder zich nog een baas van de gerechtelijke politie en een baas van de bestuurlijke politie heeft. 'Maak van de commissaris-generaal de echte baas, zoals bij de lokale politie waar bijvoorbeeld de Antwerpse korpschef Serge Muyters zowel de leiding heeft over de politie én de gerechtelijke politie', stelde Jan Jambon. Ten derde pleit de oud-minister voor een inkrimping van het aantal politiezones. Vandaag zijn er niet minder dan 186 lokale politiezones. Jambon verwijst naar een studie van wijlen Brice De Ruyver waarin sprake is van 60 tot 70 zones. Tenslotte wil N-VA dat de burgemeester veel meer macht krijgt om vergunningen te weigeren aan malafide handelaars en horeca-uitbaters die zich op hun grondgebied komen vestigen. Jambon had als minister van Veiligheid een aantal voorstellen uitgewerkt rond de 'bestuurlijke handhaving', maar die stuitten op verzet van vooral MR. Ook hier kijkt Jambon naar Nederland als gidsland. Jambon benadrukt dat veiligheid een werk is dat nooit af is. 'De veiligheidsinfrastructuur evolueert voortdurend. Criminelen zitten niet stil, de maatschappij mag ook niet stilzitten', aldus Jambon.