Jambon (N-VA): 'We gaan onderzoeken of er een netwerk achter de rellen in Brussel zit'

26/11/17 om 12:45 - Bijgewerkt om 12:55

Bron: Belga

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gelooft dat er een systeem zit achter de recente rellen in Brussel. Hij wil in ieder geval onderzoeken of er sprake is van een netwerk dat de rellen aanstuurt.

Jambon (N-VA): 'We gaan onderzoeken of er een netwerk achter de rellen in Brussel zit'

© belga

Eerst waren er in Brussel de rellen na de voetbalwedstrijd tussen Ivoorkust en Marokko, dan volgden rellen aan het Muntplein, en zaterdag brachten relschoppers vernielingen aan rond de Louizalaan.

Volgens minister Jambon is dat geen toeval en wordt nu onderzocht of er een relatie bestaat tussen de drie incidenten. Er zit wel degelijk een systeem achter, heeft de minister zondag laten verstaan in De Zevende Dag op Eén.

Jambon kan zich naar eigen zeggen niet inbeelden dat mensen spontaan beslissen amok te gaan maken. "We moeten zien of er een systematiek achter zit. Ik denk dat er een systeem achter zit en als dat zo is, moet dat netwerk blootgelegd en opgerold worden." aldus de vicepremier.

Hij gelooft ook niet dat de organisatoren van de optocht zaterdag achter de rellen zaten. "Zij zaten daar even verveeld mee."

Jambon sprak van 'voornamelijk jongeren van allochtone afkomst' die de optocht hadden geïnfiltreerd.

Hij wees er in de uitzending nog op dat de politie op dit soort incidenten goed is voorbereid, omdat ze plaatsvonden in het kader van een geplande manifestatie. Ook de procedures rond de eenheid van commando hebben goed gewerkt, luidde het.

De technologie om de sociale media te screenen werd al besteld en wordt mogelijk al voor het einde van het jaar in gebruik genomen.

Jambon wilde zondag ook nog iets zeggen over de agent die in het ziekenhuis is beland met een schedelbreuk, nadat hij zaterdag een steen tegen het hoofd kreeg.

"Dit bewijst nog maar eens dat de politie instaat voor onze veiligheid met risico voor eigen lijf en leven", luidde het.

Onze partners