Verscheidene gemeenten die getroffen zijn door het noodweer van zondagmorgen zullen een schadedossier opstellen na de doortocht regen, hagel, storm en bliksem zondagochtend. Ze hopen in aanmerking te komen voor een vergoeding van het rampenfonds.

Terwijl het centrum van West-Vlaanderen zondagnamiddag volop bezig is met het ruimen van puin en bomen, en zich klaarstoomt voor mogelijk nieuw onweer van zondagavond, wordt er ook al verder in de toekomst gedacht.

Rampenfonds

"In de eerste plaats kunnen slachtoffers terugvallen op hun eigen verzekering, maar we gaan ook een schadedossier opstellen om zo eventueel in aanmerking te komen voor het rampenfonds", zegt burgemeester van Oostkamp Luc Vanparys.

Heel wat omliggende steden en gemeenten plannen hetzelfde. "Wij gaan het voorbeeld van Oostkamp volgen, want ook hier loopt de schade op", zegt Norbert De Cuyper, burgervader van Torhout. In Kortemark, waar er duidelijke tekenen zijn van een windhoos, zijn ze nog volop bezig met de inventarisatie. "Als die rond is, beslissen we definitief over een schadedossier", zegt burgemeester Toon Vancoillie.

'Pompen en nog eens pompen'

En ook Brugge, dat onder meer af te rekenen kreeg met heel wat wateroverlast, neemt al de nodige maatregelen. "Zoals gebruikelijk houden wij alle schade nauwgezet bij. Maar op dit moment is het pompen en nog eens pompen", zegt burgemeester Landuyt.

In eerste instantie moet vastgesteld worden of het gaat om extreme omstandigheden. Later moet de ministerraad beslissen of het noodweer als ramp erkend kan worden. Pas daarna kunnen alle schadeclaims ingediend worden.

Het onweer trok zondagochtend een spoor van vernieling in het noorden van West-Vlaanderen, van aan de Franse grens tot in Oost-Vlaanderen. De provincie bereidt zich in de mate van het mogelijke voor op nieuw onweer, zondagavond.

"Het is heel moeilijk om te voorspellen wat er nog zal komen, maar we zorgen dat de slachtoffers veilig en droog zitten en we zamelen reeds het nodige materiaal in. We houden het alleszins goed in de gaten", aldus Luc Vanparys van Oostkamp.

Het huis van regisseur Jan Verheyen in Ruddervoorde is onbewoonbaar na het hevige noodweer.

(Belga/BO)

Verscheidene gemeenten die getroffen zijn door het noodweer van zondagmorgen zullen een schadedossier opstellen na de doortocht regen, hagel, storm en bliksem zondagochtend. Ze hopen in aanmerking te komen voor een vergoeding van het rampenfonds. Terwijl het centrum van West-Vlaanderen zondagnamiddag volop bezig is met het ruimen van puin en bomen, en zich klaarstoomt voor mogelijk nieuw onweer van zondagavond, wordt er ook al verder in de toekomst gedacht. "In de eerste plaats kunnen slachtoffers terugvallen op hun eigen verzekering, maar we gaan ook een schadedossier opstellen om zo eventueel in aanmerking te komen voor het rampenfonds", zegt burgemeester van Oostkamp Luc Vanparys. Heel wat omliggende steden en gemeenten plannen hetzelfde. "Wij gaan het voorbeeld van Oostkamp volgen, want ook hier loopt de schade op", zegt Norbert De Cuyper, burgervader van Torhout. In Kortemark, waar er duidelijke tekenen zijn van een windhoos, zijn ze nog volop bezig met de inventarisatie. "Als die rond is, beslissen we definitief over een schadedossier", zegt burgemeester Toon Vancoillie. En ook Brugge, dat onder meer af te rekenen kreeg met heel wat wateroverlast, neemt al de nodige maatregelen. "Zoals gebruikelijk houden wij alle schade nauwgezet bij. Maar op dit moment is het pompen en nog eens pompen", zegt burgemeester Landuyt. In eerste instantie moet vastgesteld worden of het gaat om extreme omstandigheden. Later moet de ministerraad beslissen of het noodweer als ramp erkend kan worden. Pas daarna kunnen alle schadeclaims ingediend worden. Het onweer trok zondagochtend een spoor van vernieling in het noorden van West-Vlaanderen, van aan de Franse grens tot in Oost-Vlaanderen. De provincie bereidt zich in de mate van het mogelijke voor op nieuw onweer, zondagavond. "Het is heel moeilijk om te voorspellen wat er nog zal komen, maar we zorgen dat de slachtoffers veilig en droog zitten en we zamelen reeds het nodige materiaal in. We houden het alleszins goed in de gaten", aldus Luc Vanparys van Oostkamp.(Belga/BO)