West-en Oost-Vlaanderen werden zondag in de vroege ochtend geteisterd door zwaar onweer, met bliksem, donder en zware hagelbuien.

Het onweer begon zaterdag in de late avond, meldt KMI-weerman David Dehenauw. Het trok vanuit Frankrijk West-Vlaanderen richting Oost-Vlaanderen en Antwerpen binnen. Ook Henegouwen kreeg het onweer over zich.

Noodplan

Hier en daar is er melding van wateroverlast en hagelschade. Er zouden hagelstenen met een diameter van enkele centimeters uit de lucht zijn gevallen.

Vooral het hart van West-Vlaanderen, regio Torhout - Brugge, kreeg zondagochtend de volle lading. De brandweer van Brugge en Torhout kreeg een enorme toevloed aan oproepen te verwerken. In Torhout liep het centrum van de stad onder water. Daar trad het noodplan zelfs in werking. "Iets over vijf uur is de hel hier losgebarsten", meldde burgemeester Norbert De Cuyper zondagmorgen. Rond negen stabiliseerde de situatie zich. In de stad was ook het festival Masters@Rock aan de gang. De grote tent overleefde het stormweer. De camping werd wel ontruimd. De festivalgangers konden terecht in de nabijgelegen kinderboerderij.

Het hele noorden van de provincie werd getroffen. In Veurne noteerde de brandweer al enkele oproepen voor wateroverlast. Erger was het in de regio Koekelare, Oostkamp, en Lichtervelde. "Dat gaat van omgewaaide bomen, wateroverlast tot zelfs hagelschade", aldus de brandweer van Midwest - Roeselare.

Meer onweer op komst

Zondagmiddag zijn er perioden met zon en landinwaarts is het op vele plaatsen tropisch warm. De maxima bedragen 23 graden dicht bij zee en 28 tot 32 graden elders. Er waait een zwakke tot matige noordoostenwind.

Vervolgens trekken zondagavond en -nacht onweersbuien boven Frankrijk van zuidwest naar noordoost doorheen België. Lokaal kunnen ze gepaard gaan met hagel, rukwinden en veel neerslag.

De meeste buien zijn bestemd voor de westelijke helft van het land. De minima komen uit op 16 tot 19 graden.

Maandag komen er opnieuw stevige buien voor die lokaal veel neerslag kunnen lossen. Daarbij kan het ook onweren. Er waait een zwakke tot matige wind eerst uit veranderlijke richtingen, later uit het westen en 's avonds uit het noordwesten. De maxima bedragen 22 graden aan zee, 27 graden in het centrum tot 29 graden in de Kempen en in Belgisch Lotharingen.

Van dinsdag tot en met zaterdag is het tamelijk koel met af en toe zon maar ook kans op een bui. De middagtemperatuur schommelt rond 18 à 19 graden.

(Belga/BO)

West-en Oost-Vlaanderen werden zondag in de vroege ochtend geteisterd door zwaar onweer, met bliksem, donder en zware hagelbuien. Het onweer begon zaterdag in de late avond, meldt KMI-weerman David Dehenauw. Het trok vanuit Frankrijk West-Vlaanderen richting Oost-Vlaanderen en Antwerpen binnen. Ook Henegouwen kreeg het onweer over zich. Hier en daar is er melding van wateroverlast en hagelschade. Er zouden hagelstenen met een diameter van enkele centimeters uit de lucht zijn gevallen. Vooral het hart van West-Vlaanderen, regio Torhout - Brugge, kreeg zondagochtend de volle lading. De brandweer van Brugge en Torhout kreeg een enorme toevloed aan oproepen te verwerken. In Torhout liep het centrum van de stad onder water. Daar trad het noodplan zelfs in werking. "Iets over vijf uur is de hel hier losgebarsten", meldde burgemeester Norbert De Cuyper zondagmorgen. Rond negen stabiliseerde de situatie zich. In de stad was ook het festival Masters@Rock aan de gang. De grote tent overleefde het stormweer. De camping werd wel ontruimd. De festivalgangers konden terecht in de nabijgelegen kinderboerderij. Het hele noorden van de provincie werd getroffen. In Veurne noteerde de brandweer al enkele oproepen voor wateroverlast. Erger was het in de regio Koekelare, Oostkamp, en Lichtervelde. "Dat gaat van omgewaaide bomen, wateroverlast tot zelfs hagelschade", aldus de brandweer van Midwest - Roeselare.Zondagmiddag zijn er perioden met zon en landinwaarts is het op vele plaatsen tropisch warm. De maxima bedragen 23 graden dicht bij zee en 28 tot 32 graden elders. Er waait een zwakke tot matige noordoostenwind. Vervolgens trekken zondagavond en -nacht onweersbuien boven Frankrijk van zuidwest naar noordoost doorheen België. Lokaal kunnen ze gepaard gaan met hagel, rukwinden en veel neerslag. De meeste buien zijn bestemd voor de westelijke helft van het land. De minima komen uit op 16 tot 19 graden. Maandag komen er opnieuw stevige buien voor die lokaal veel neerslag kunnen lossen. Daarbij kan het ook onweren. Er waait een zwakke tot matige wind eerst uit veranderlijke richtingen, later uit het westen en 's avonds uit het noordwesten. De maxima bedragen 22 graden aan zee, 27 graden in het centrum tot 29 graden in de Kempen en in Belgisch Lotharingen. Van dinsdag tot en met zaterdag is het tamelijk koel met af en toe zon maar ook kans op een bui. De middagtemperatuur schommelt rond 18 à 19 graden.(Belga/BO)