De Kamercommissie Buitenlandse Zaken keurde woensdag een resolutie goed die het VN-migratiepact steunt. Dat gebeurde met een wisselmeerderheid van CD&V, Open VLD, MR, Ecolo-Groen, SP.A en CDH. Hoewel N-VA eerder hadden gezegd dat zo'n wisselmeerderheid de partij 'uit de regering zou duwen', gebeurde dat voorlopig niet. Ook dinsdag, toen de de premier aankondigde dat hij tegen de wil van N-VA toch naar Marrakesh gaat, viel de regering niet.

Wat er in Marrakesh gebeurt interesseert mij niet, wie daar naartoe gaat interesseert mij niet. In Marrakesh zal de regering het pact niet goedkeuren, punt.

N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover

Volgens N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover heeft zijn partij geen bocht gemaakt. 'Wat er in Marrakesh gebeurt interesseert mij niet, wie daar naartoe gaat interesseert mij niet. In Marrakesh zal de regering het pact niet goedkeuren, punt', zei hij woensdagavond in Terzake. 'In Marrakesh zal de regering met ons erbij dat pact niet goedkeuren, en trouwens ook niet in New York. Het antwoord wat ons betreft is neen, was neen en zal morgen neen zijn, rechter kan een lijn niet zijn.'

Donderdag wordt het debat in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken van woensdagmiddag nog eens min of meer overgedaan, al is de premier er dan ook bij. De Roover waarschuwt: 'Als de premier zegt: ik ga in Marrakesh België niet binden, dan zijn wij tevreden. Maar als hij morgen zegt, ik ga België wel binden, dan denk ik dat de regering eens bijeen moet komen want dan is er een probleem', klinkt het. 'Binnen de regering doen we dingen die we met zijn vieren willen doen, lukt dat niet dan doen we het niet. Als men dat nu toch doet, dan smijt men ons buiten.'

Premier Charles Michel trekt maandag normaal gezien naar Marrakesh, waar het VN-pact wordt aangenomen. De formele stemming is pas voor 19 december, in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

De Kamercommissie Buitenlandse Zaken keurde woensdag een resolutie goed die het VN-migratiepact steunt. Dat gebeurde met een wisselmeerderheid van CD&V, Open VLD, MR, Ecolo-Groen, SP.A en CDH. Hoewel N-VA eerder hadden gezegd dat zo'n wisselmeerderheid de partij 'uit de regering zou duwen', gebeurde dat voorlopig niet. Ook dinsdag, toen de de premier aankondigde dat hij tegen de wil van N-VA toch naar Marrakesh gaat, viel de regering niet.Volgens N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover heeft zijn partij geen bocht gemaakt. 'Wat er in Marrakesh gebeurt interesseert mij niet, wie daar naartoe gaat interesseert mij niet. In Marrakesh zal de regering het pact niet goedkeuren, punt', zei hij woensdagavond in Terzake. 'In Marrakesh zal de regering met ons erbij dat pact niet goedkeuren, en trouwens ook niet in New York. Het antwoord wat ons betreft is neen, was neen en zal morgen neen zijn, rechter kan een lijn niet zijn.'Donderdag wordt het debat in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken van woensdagmiddag nog eens min of meer overgedaan, al is de premier er dan ook bij. De Roover waarschuwt: 'Als de premier zegt: ik ga in Marrakesh België niet binden, dan zijn wij tevreden. Maar als hij morgen zegt, ik ga België wel binden, dan denk ik dat de regering eens bijeen moet komen want dan is er een probleem', klinkt het. 'Binnen de regering doen we dingen die we met zijn vieren willen doen, lukt dat niet dan doen we het niet. Als men dat nu toch doet, dan smijt men ons buiten.'Premier Charles Michel trekt maandag normaal gezien naar Marrakesh, waar het VN-pact wordt aangenomen. De formele stemming is pas voor 19 december, in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.