Homans haalt uit naar Peeters en Michel: ‘Missie naar Japan was overschrijding van federale bevoegdheid’

© Orakel van Knack.be
Jan Herregods

Op aangeven van partijgenoot Karim Van Overmeire heeft Vlaams minister Liesbeth Homans in het Vlaams Parlement hard uitgehaald naar haar federale collega’s die vorige week op missie waren in Japan. ‘Dit was een bevoegdheidsoverschrijding om u tegen te zeggen.’ Dat het Vlaamse en het federale niveau met elkaar botsen als het over buitenlandse handel gaat, is niet nieuw.

Wanneer parlementsleden een actuele vraag stellen aan een minister van hun eigen partij, levert dat doorgaans weinig vuurwerk op. Tenzij het een ingestudeerd één-tweetje is om een thema op de agenda te zetten. Dat was deze middag het geval bij de vraag van Karim Van Overmeire (N-VA) voor minister-president Geert Bourgeois over de economische missie van vorige week naar Japan.

Premier Charles Michel (Open VLD) en minister van Economie Kris Peeters (CD&V) trokken naar Japan en keerden terug met 300 miljoen aan nieuwe investeringen van Japanse bedrijven in Vlaanderen. Een van de doelen van de missie was om België aan te prijzen als een “business friendly” land en zodoende investeerders aan te trekken. (Verder leverde de reis ook een aantal opmerkelijke foto’s op waar het Orakel van Knack.be zijn eigen invulling aan gaf.)

Van Overmeire vroeg zich af hoe het nu zat met de bevoegdheidsverdeling. Hij vraagt waarom daarvoor plots een beroep wordt gedaan op een Belgisch netwerk, terwijl er ook veel Vlaamse instanties ter plaatse zijn.

Hij hamerde er ook op dat buitenlandse handel en het aantrekken van buitenlandse investeerders een Vlaamse bevoegdheid is.

Liesbeth Homans (N-VA), minister van Huisvesting
Liesbeth Homans (N-VA), minister van Huisvesting© BELGA

Bourgeois liet zich deze namiddag vervangen door zijn viceminister-president Liesbeth Homans. ‘Dit is een bevoegdheidsovertreding om u tegen te zeggen’, stelde Homans onomwonden. ‘Zeker omdat we hier totaal niet bij betrokken zijn geweest.’

‘Het is niet aan de federale regering om zulke missies op te zetten, en als ze dat doen, moeten ze inspraak vragen van de Vlaamse economische vertegenwoordigers.’

‘Federaal niveau heeft zich van Vlaams advies niets aangetrokken’

Meer zelfs, langs Vlaamse kant is aangedrongen op een uitstel van de federale missie. “Men heeft gevraagd de missie uit te stellen tot 2016, wanneer we 150 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Japan en België vieren. Maar federaal heeft zich van dat advies niks aangetrokken”, aldus Homans.

Minister-president Geert Bourgeois heeft ook meteen een brief gestuurd naar zijn federale ambtsgenoot Michel waarin hij de federale missie bestempelt als “schadelijk voor het imago van Vlaanderen en niet voor herhaling vatbaar”.

Van Overmeire besloot dat de Vlaamse expertise dus niet is benut, en vraagt zich af wat in dit dossier de bevoegdheid is van Pieter De Crem. De christendemocraat is momenteel staatssecretaris voor Buitenlandse Handel, maar blijft in de regering nagenoeg onzichtbaar.

Vanuit Vlaams-nationalistische hoek kwam er al kritiek op het feit dat N-VA met die benoeming mee had ingestemd. In die zin zijn de uitspraken van Homans van vanmiddag wel een duidelijk antwoord over de kwestie.

Ook voor de camera’s van Villa Politica benadrukte Homans dat de bevoegdheidsverdeling duidelijk moet zijn voor iedereen.

Ook vroeger al onduidelijkheid over buitenlandse handel

De hele discussie is niet namelijk niet nieuw, maar het is wel de eerste keer dat ze de kop opsteekt sinds het aantreden van de regering-Michel. Al was het feit dat Geert Bourgeois vanuit Brussel het goede nieuws bekend maakte over de Japanse investeringen in ons land, terwijl Peeters en Michel ter plaatse waren, misschien wel al een voorafname op het vragenuurtje van vanmiddag.

Homans haalt uit naar Peeters en Michel: 'Missie naar Japan was overschrijding van federale bevoegdheid'
© Belga

Ten tijde van de regering-Di Rupo kwam het een paar keer tot een aanvaring tussen toenmalig minister-president Kris Peeters en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders over de organisatie van economische missies.

Ook toen was er onenigheid over wie nu precies wat mocht doen, en met welke bevoegdheid. Toen Reynders een netwerk van buitenlandse diplomatie wilde opzetten, trok Peeters in 2012 zelf naar de Raad van State. Ook N-VA was er -toen vanuit de oppositie- niet over te spreken dat Reynders op het vlak van buitenlandse handel het laken zo veel naar zich toe trachtte te trekken.

Crevits: ‘Leerkrachten werken veel meer dan 22 uur’

Het debat over de loopbaan van de leerkrachten in Vlaanderen wordt best niet in de media gevoerd. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) geantwoord op een vraag van Open Vld-parlementslid Jo De Ro. Minister Crevits reageert daarmee op de voorstellen van Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs in Vlaanderen. Minister Crevits wil de komende weken en maanden wel “een belangrijke stap vooruit” zetten en tegen het begin van het volgende schooljaar met een concept naar het parlement trekken.

De topman van het katholiek onderwijs wil dat alle leerkrachten in zijn net 22 uur per week lesgeven.

Hilde Crevits (CD&V), Vlaams minister van Onderwijs
Hilde Crevits (CD&V), Vlaams minister van Onderwijs© BELGA

In de tweede en derde graad komt dat neer op 1 of 2 uur extra, zo staat woensdag te lezen in verschillende kranten. Door leerkrachten meer uren te laten werken, komt er geld vrij voor andere zaken zoals begeleiding voor nieuwe leerkrachten. Minister Crevits was om verschillende redenen niet zo gelukkig met de communicatie.

“Toen ik vanmorgen in een Vlaamse krant las: ‘leraars moeten 22 uur werken’, was ik zeer ongelukkig. Op die manier wordt de indruk gewekt dat een leerkracht maar 22 uur werkt. Een leerkracht doet zoveel meer. De opdracht van een leraar is veel meer en veel breder dan de 21 uur of 22 uur die hij of zij voor de klas staat”, aldus Crevits. Daarnaast laat de CD&V-minister duidelijk verstaan dat ze het debat liever niet in de media voert.

Komende maanden belangrijke stap vooruit zetten

Het debat over de lerarenloopbaan woedt al langer. Voormalig minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) kondigde vorige legislatuur al een pact aan, maar slaagde er niet in een akkoord te bereiken. Minister Crevits wil absoluut vermijden dat het dossier opnieuw blokkeert. Volgens haar ligt een heel aantal bouwstenen (bv. eindeloopbaandiscussie, verlofstelsels, maatregelen voor startende leerkrachten…) klaar.

De CD&V-minister wil van de komende weken en maanden – een periode zonder grote budgettaire discussies – gebruikmaken om samen met de werkgevers en werknemers in de onderwijssector “een belangrijke stap vooruit” te zetten. Ze hoopt bij de start van het volgende schooljaar met een concept naar het parlement te kunnen trekken. In tussentijd zal ze zich naar eigen zeggen “hoeden voor grote verklaringen in de media”. (Belga/JH)

Peumans: ‘Vakantie inkorten en debatten snediger maken’

Parlementsvoorzitter Jan Peumans kondigde in Villa Politica aan dat hij een aantal maatregelen wil nemen om de debatten snediger te maken. Verder wordt ook de vakantie ingekort. Toch wil hij ook een aantal misverstanden uit de wereld helpen over het werk van de Vlaamse parlementsleden. ‘Het is niet omdat je hier niet bent, dat je niet werkt’, vertelde Peumans aan Linda De Win.

Bekijk hier het volledige interview:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content