Herman Dams is terug aan het werk gegaan als procureur, meldt het parket. Dams zette acht weken geleden vrijwillig een stap opzij als procureur-des-konings toen bleek dat hij mogelijk een rol had gespeeld in een vermoedelijke doofpotoperatie in de zaak Jonathan Jacob.

Herman Dams (49) gaat weer aan de slag als hoofd van het parket omdat er "vooralsnog geen onderzoeksdaden in het vooruitzicht zijn gesteld ten aanzien van zijn persoon" en "omwille van de noodwendigheden van de dienst". Hij hoopt dat het onderzoek - naar valsheid in geschriften binnen het dossier rond het overlijden van Jonathan Jacob in alle sereniteit zal worden afgewerkt en wil verder geen commentaar kwijt.

Jonathan Jacob overleed in januari 2010 in een cel van de politie van Mortsel na een gespierde interventie van het Bijzonder Bijstandsteam van de Antwerpse politie (BBT). De uitzending die het VRT-programma Panorama aan de zaak wijdde, veroorzaakte een storm van verontwaardiging.

Er waren bovendien aanwijzingen waaruit bleek dat het Antwerpse parket de oorspronkelijke verklaringen over de dood van Jacob zou hebben aangepast om de eigen rol te minimaliseren.

De verontwaardiging werd groter toen bleek dat procureur Dams persoonlijk gecontacteerd werd omdat Jonathan Jacob niet langer in de doorgangscel van het politiekantoor in Mortsel kon blijven. Zijn verdere tussenkomsten maakten deel uit van een gerechtelijk onderzoek.

Tuchtprocedure

De procureur zette vanwege de tuchtprocedure opgestart door Antwerps procureur-generaalYves Liégeois een stap opzij, maar verklaarde een week later opmerkelijk genoeg dat hij zich had vergist. Dams zou twee gevallen met elkaar verward hebben, een "menselijke fout". Kort na het incident met Jonathan Jacob zouden er zich immers soortgelijke feiten hebben plaatsgevonden in Mortsel.

Nadat Dams eerder al eens verhoord werd over de feiten, zouden er nu geen onderzoeksdaden meer in het verschiet liggen en ziet Dams dus geen reden meer om aan de zijlijn te blijven. Het parket-generaal heeft nog niet gereageerd.

Diamantoorlog

De aanvaring tussen Dams en Liégeois in de zaak Jonathan Jacob is lang niet het eerste conflict tussen het Antwerpse parket en het parket-generaal. Eind 2011 raakte Liégeois betrokken in de zogenaamde 'diamantoorlog' binnen het Antwerpse parket, voornamelijk tussen fiscaal substituut Peter Van Calster en zijn sectiechef Christiaan Nys over de aanpak van fraudezaken in de diamantsector.

Liégeois opende uiteindelijk een onderzoek naar schriftvervalsing in het beruchte HSBC-dossier tegen Van Calster en liet zelfs huiszoekingen uitvoeren op diens kantoor. Dams verdedigde aanvankelijk zijn substituut, maar haalde hem in maart 2012 dan toch van de zaak. De schriftvervalsing werd tot op heden niet aangetoond. Van Calster zelf diende op zijn beurt een klacht in tegen Liégeois, ditmaal wegens mogelijke schriftvervalsing rond de uitgevoerde huiszoekingen, maar die werd vorig jaar buiten vervolging gesteld. (Belga/AVE)

Herman Dams is terug aan het werk gegaan als procureur, meldt het parket. Dams zette acht weken geleden vrijwillig een stap opzij als procureur-des-konings toen bleek dat hij mogelijk een rol had gespeeld in een vermoedelijke doofpotoperatie in de zaak Jonathan Jacob.Herman Dams (49) gaat weer aan de slag als hoofd van het parket omdat er "vooralsnog geen onderzoeksdaden in het vooruitzicht zijn gesteld ten aanzien van zijn persoon" en "omwille van de noodwendigheden van de dienst". Hij hoopt dat het onderzoek - naar valsheid in geschriften binnen het dossier rond het overlijden van Jonathan Jacob in alle sereniteit zal worden afgewerkt en wil verder geen commentaar kwijt. Jonathan Jacob overleed in januari 2010 in een cel van de politie van Mortsel na een gespierde interventie van het Bijzonder Bijstandsteam van de Antwerpse politie (BBT). De uitzending die het VRT-programma Panorama aan de zaak wijdde, veroorzaakte een storm van verontwaardiging. Er waren bovendien aanwijzingen waaruit bleek dat het Antwerpse parket de oorspronkelijke verklaringen over de dood van Jacob zou hebben aangepast om de eigen rol te minimaliseren. De verontwaardiging werd groter toen bleek dat procureur Dams persoonlijk gecontacteerd werd omdat Jonathan Jacob niet langer in de doorgangscel van het politiekantoor in Mortsel kon blijven. Zijn verdere tussenkomsten maakten deel uit van een gerechtelijk onderzoek. TuchtprocedureDe procureur zette vanwege de tuchtprocedure opgestart door Antwerps procureur-generaalYves Liégeois een stap opzij, maar verklaarde een week later opmerkelijk genoeg dat hij zich had vergist. Dams zou twee gevallen met elkaar verward hebben, een "menselijke fout". Kort na het incident met Jonathan Jacob zouden er zich immers soortgelijke feiten hebben plaatsgevonden in Mortsel.Nadat Dams eerder al eens verhoord werd over de feiten, zouden er nu geen onderzoeksdaden meer in het verschiet liggen en ziet Dams dus geen reden meer om aan de zijlijn te blijven. Het parket-generaal heeft nog niet gereageerd. DiamantoorlogDe aanvaring tussen Dams en Liégeois in de zaak Jonathan Jacob is lang niet het eerste conflict tussen het Antwerpse parket en het parket-generaal. Eind 2011 raakte Liégeois betrokken in de zogenaamde 'diamantoorlog' binnen het Antwerpse parket, voornamelijk tussen fiscaal substituut Peter Van Calster en zijn sectiechef Christiaan Nys over de aanpak van fraudezaken in de diamantsector. Liégeois opende uiteindelijk een onderzoek naar schriftvervalsing in het beruchte HSBC-dossier tegen Van Calster en liet zelfs huiszoekingen uitvoeren op diens kantoor. Dams verdedigde aanvankelijk zijn substituut, maar haalde hem in maart 2012 dan toch van de zaak. De schriftvervalsing werd tot op heden niet aangetoond. Van Calster zelf diende op zijn beurt een klacht in tegen Liégeois, ditmaal wegens mogelijke schriftvervalsing rond de uitgevoerde huiszoekingen, maar die werd vorig jaar buiten vervolging gesteld. (Belga/AVE)