Volgens Mechels burgemeester Bart Somers (Open VLD) heeft een aparte regeringscommissaris voor het coördineren van de strijd tegen de radicalisering 'geen meerwaarde'. Somers reageert daarmee op het voorstel van zijn collega-burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (SP.A). Die laatste pleitte in Het Laatste Nieuws voor zo'n regeringscommissaris en suggereerde daarbij Somers.

Maar Somers bedankt voor zo'n eventuele rol als coördinerend regeringscommissaris. 'Die taak ligt bij de eerste minister, Charles Michel, en die doet dat ook vandaag. Een bijkomende politieke functie creëren is niet nodig', zegt Somers.

Dioxinecrisis

Volgens Bonte doet de huidige aanpak van radicaliseringdenken aan de dioxinecrisis. 'Eerst heeft men er geen oog voor en vervolgens reageert men zo heftig dat er hysterie dreigt.' De SP.A'er roept premier Charles Michel (MR) op om te leren uit die episode door voor "eenheid van commando" te zorgen.

'De coördinator moet iemand zijn die het probleem door en door kent, gepokt en gemazeld is in alle bestuurlijke niveaus, gezag heeft en politiek gedragen is, contacten heeft met de moslimwereld en vooral heel goed en gematigd kan communiceren.'

De enige die hij daartoe in de huidige context in staat ziet, is zijn collega-burgemeester in Mechelen, Open VLD'er Bart Somers. Volgens Bonte zit er geen politiek manoeuvre achter zijn oproep. 'We krijgen dit probleem niet aangepakt als we niet over partij- en gemeenschapsgrenzen heen kijken.'

Somers begrijpt vraag

Somers leest in de oproep van zijn Vilvoordse collega vooral 'een noodkreet voor meer ondersteuning in de aanpak van radicalisering in zijn stad'. 'Ik begrijp zijn vraag volkomen. Er moet meer gedaan worden in de strijd tegen de radicalisering in Vilvoorde. Collega-burgemeester Bonte wordt er geconfronteerd met een groot aantal teruggekeerde Syriëstrijders en potentiële vertrekkers en trekt al lang aan de alarmbel. Zowel de federale en Vlaamse regering moet meer gerichte steun bieden aan deze stad, waar de radicaliseringsproblematiek zich het scherpst stelt. Deze steun moet zowel een politionele, preventieve als hulpverlenende component bevatten.'

'Vilvoorde en Brussel moeten samenwerken'

In De Ochtend op de VRT Radio voegde Bonte toe: 'Vilvoorde en Brussel, dat scheelt 2 centimeter.' Hij roept dan ook op tot samenwerking in gans België. 'Als ik hoor dat Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) nu aankondigt, nu pas, dat in vier Brusselse gemeenten begonnen wordt met informatieuitwisselingen... Het heeft geen zin dat we goed werk leveren in Antwerpen apart, in Mechleen apart, in Vilvoorde apart, ...' (Belga/MS/SD)

Volgens Mechels burgemeester Bart Somers (Open VLD) heeft een aparte regeringscommissaris voor het coördineren van de strijd tegen de radicalisering 'geen meerwaarde'. Somers reageert daarmee op het voorstel van zijn collega-burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (SP.A). Die laatste pleitte in Het Laatste Nieuws voor zo'n regeringscommissaris en suggereerde daarbij Somers. Maar Somers bedankt voor zo'n eventuele rol als coördinerend regeringscommissaris. 'Die taak ligt bij de eerste minister, Charles Michel, en die doet dat ook vandaag. Een bijkomende politieke functie creëren is niet nodig', zegt Somers.Volgens Bonte doet de huidige aanpak van radicaliseringdenken aan de dioxinecrisis. 'Eerst heeft men er geen oog voor en vervolgens reageert men zo heftig dat er hysterie dreigt.' De SP.A'er roept premier Charles Michel (MR) op om te leren uit die episode door voor "eenheid van commando" te zorgen. 'De coördinator moet iemand zijn die het probleem door en door kent, gepokt en gemazeld is in alle bestuurlijke niveaus, gezag heeft en politiek gedragen is, contacten heeft met de moslimwereld en vooral heel goed en gematigd kan communiceren.' De enige die hij daartoe in de huidige context in staat ziet, is zijn collega-burgemeester in Mechelen, Open VLD'er Bart Somers. Volgens Bonte zit er geen politiek manoeuvre achter zijn oproep. 'We krijgen dit probleem niet aangepakt als we niet over partij- en gemeenschapsgrenzen heen kijken.'Somers leest in de oproep van zijn Vilvoordse collega vooral 'een noodkreet voor meer ondersteuning in de aanpak van radicalisering in zijn stad'. 'Ik begrijp zijn vraag volkomen. Er moet meer gedaan worden in de strijd tegen de radicalisering in Vilvoorde. Collega-burgemeester Bonte wordt er geconfronteerd met een groot aantal teruggekeerde Syriëstrijders en potentiële vertrekkers en trekt al lang aan de alarmbel. Zowel de federale en Vlaamse regering moet meer gerichte steun bieden aan deze stad, waar de radicaliseringsproblematiek zich het scherpst stelt. Deze steun moet zowel een politionele, preventieve als hulpverlenende component bevatten.'In De Ochtend op de VRT Radio voegde Bonte toe: 'Vilvoorde en Brussel, dat scheelt 2 centimeter.' Hij roept dan ook op tot samenwerking in gans België. 'Als ik hoor dat Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) nu aankondigt, nu pas, dat in vier Brusselse gemeenten begonnen wordt met informatieuitwisselingen... Het heeft geen zin dat we goed werk leveren in Antwerpen apart, in Mechleen apart, in Vilvoorde apart, ...' (Belga/MS/SD)