Gezamenlijke oproep België en Nederland: ‘Maak enkel noodzakelijke verplaatsingen tussen beide landen’

Annelies Verlinden (CD&V) op 2 oktober 2020. © Belga

‘Het virus houdt geen rekening met landsgrenzen, dus moeten wij het wel doen’, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden roept samen met de Nederlandse minister van Justitie, Ferd Grapperhaus, op om enkel noodzakelijke verplaatsingen te maken tussen beide landen.

In beide landen laait het coronavirus op en zijn de maatregelen aangescherpt, onderstrepen Verlinden en Grapperhaus vrijdag in een persbericht. Ook op internationaal vlak is het beperken van de sociale contacten heel belangrijk, klinkt het. De grenzen blijven open, maar ze roepen hun landgenoten op om niet-noodzakelijke verplaatsingen tussen Nederland en België uit te stellen.

‘Het virus houdt geen rekening met landsgrenzen, dus moeten wij het wel doen’, dixit Verlinden. ‘Niet-essentiële verplaatsingen worden afgeraden. De grens oversteken voor een café- of restaurantbezoek of om een dagje te gaan winkelen versterkt de verdere verspreiding van het virus aan beide kanten van de grens.’

Als de mensen zich niet aan de maatregelen houden, moeten alle sociale contacten een halt toegeroepen worden, aldus Verlinden, ‘en dat wil niemand’.

‘Het aantal besmettingen laait weer op dus we moeten stevige maatregelen nemen’, voegt Nederlands minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhuis toe. ‘Dat vraagt veel van mensen, dat beseffen we, maar als we samen onze schouders er onder zetten krijgen we het coronavirus weer onder controle. Dat betekent dus ook: even niet op bezoek gaan bij onze Belgische buren. Ga niet de grens over als het niet hoeft.’

Partner Content