Sinds dinsdagavond ontvangen de Brandweerzone Zuid-Oost, de lokale politie Aalst, Eandis en het stadsbestuur verschillende meldingen van geurhinder. De veiligheidscel van de stad Aalst schakelde verschillende instanties in om lucht-, bodem-, en waterstalen te onderzoeken. Vrijdagochtend zat de veiligheidscel voor de derde dag op rij bij elkaar. De brandweer van Aalst spoelde de riolen de afgelopen dagen en ook vrijdag werd die klus verder gezet.

De analyses van de stalen wijzen op een lozing, meldt het stadsbestuur. 'Er werden zowel lucht-, water- als bodemanalyses uitgevoerd, waarbij in een eerste fase 170 stoffen werden getest. De concentraties aan koolwaterstoffen duiden op een onnatuurlijke vervuiling. Het buurtonderzoek van de lokale politie Aalst heeft voorlopig nog geen resultaten opgeleverd. Burgemeester Christoph D'Haese bracht het parket persoonlijk op de hoogte en drong aan op een intensief onderzoek', klinkt het.

Het is nog niet duidelijk waar de lozing plaatsvond en of het accidenteel of kwaadwillig gebeurde. 'We doen er alles aan om de bron van de hinder te achterhalen. De brandweer en de civiele bescherming blijven het rioolstelsel spoelen en ventileren. Dat neemt tijd in beslag, want het gaat om 70 kilometer, een tiende van het totale rioolstelsel. De stad vraagt aan het gespecialiseerde labo om nog extra stalen te nemen en te onderzoeken', zegt het Aalsterse stadsbestuur.

Er is geen onmiddellijk gevaar voor de volksgezondheid of ontploffingsgevaar. 'De verhoogde concentraties aan koolwaterstoffen zijn niet acuut verontrustend voor de volksgezondheid.

Dit weekend stijgen de temperaturen, waardoor de geur sterker kan worden waargenomen. Wie een vreemde geur opmerkt in zijn woning, zet het best ramen open om zo goed mogelijk te verluchten.'

Sinds dinsdagavond ontvangen de Brandweerzone Zuid-Oost, de lokale politie Aalst, Eandis en het stadsbestuur verschillende meldingen van geurhinder. De veiligheidscel van de stad Aalst schakelde verschillende instanties in om lucht-, bodem-, en waterstalen te onderzoeken. Vrijdagochtend zat de veiligheidscel voor de derde dag op rij bij elkaar. De brandweer van Aalst spoelde de riolen de afgelopen dagen en ook vrijdag werd die klus verder gezet. De analyses van de stalen wijzen op een lozing, meldt het stadsbestuur. 'Er werden zowel lucht-, water- als bodemanalyses uitgevoerd, waarbij in een eerste fase 170 stoffen werden getest. De concentraties aan koolwaterstoffen duiden op een onnatuurlijke vervuiling. Het buurtonderzoek van de lokale politie Aalst heeft voorlopig nog geen resultaten opgeleverd. Burgemeester Christoph D'Haese bracht het parket persoonlijk op de hoogte en drong aan op een intensief onderzoek', klinkt het. Het is nog niet duidelijk waar de lozing plaatsvond en of het accidenteel of kwaadwillig gebeurde. 'We doen er alles aan om de bron van de hinder te achterhalen. De brandweer en de civiele bescherming blijven het rioolstelsel spoelen en ventileren. Dat neemt tijd in beslag, want het gaat om 70 kilometer, een tiende van het totale rioolstelsel. De stad vraagt aan het gespecialiseerde labo om nog extra stalen te nemen en te onderzoeken', zegt het Aalsterse stadsbestuur. Er is geen onmiddellijk gevaar voor de volksgezondheid of ontploffingsgevaar. 'De verhoogde concentraties aan koolwaterstoffen zijn niet acuut verontrustend voor de volksgezondheid. Dit weekend stijgen de temperaturen, waardoor de geur sterker kan worden waargenomen. Wie een vreemde geur opmerkt in zijn woning, zet het best ramen open om zo goed mogelijk te verluchten.'