Geen parlementaire onderzoekscommissie Dexia

© Belga

De kamer heeft meerderheid tegen oppositie beslist om een bijzondere commissie Dexia op te richten. Er komt dus geen parlementaire onderzoekscommissie. ‘Dit is een doofpot met een strik erop,’ zegt de N-VA.

Na een lang en bitsig debat beslist een bijzondere commissie op te richten over de affaire-Dexia. Er komt voorlopig dus geen onderzoekscommissie. CD&V, Open Vld, PS, MR en cdH stemden voor. N-VA, Vlaams Belang, de groenen, LDD en Louis Laurent stemden tegen. De Vlaamse socialisten onthielden zich.

Geëmotioneerd debat

De stemming kwam er na een hevig en geëmotioneerd debat tussen de meerderheidspartijen en de oppositie, die pleitte voor een onderzoekscommissie. Volgens de oppositiepartijen kan enkel zo’n commissie ervoor zorgen dat de volledige waarheid in het dossier aan het licht komt. Zij verwezen naar de hoorzitting woensdag met de gouverneur van de Nationale Bank Luc Coene, die liet weten dat hij voor een gewone commissie geen informatie kan geven zonder het risico te lopen vervolgd te worden. Enkel in een onderzoekscommissie kan Coene dus praten, besluiten N-VA, sp.a, Vlaams Belang en de groenen.

Jan Jambon, N-VA: ‘Doofpot met een strik erop’

N-VA-fractieleider Jan Jambon zei aangedaan en verontwaardigd te zijn door de houding van de meerderheid. “Om de onderste steen te kunnen bovenhalen, is een onderzoekscommissie de meest aangewezen formule.Wie heeft hier iets te verbergen. Dit is een doofpot met een strik erop. U zal de kiezer in de straat moeten gaan uitleggen waarom u kiest voor een doofpot”, wierp hij de Kamerleden van CD&V en Open Vld voor de voeten.

Ook LDD’er Jean-Marie Dedecker had het over een doofpot. “De raden van bestuur van Dexia zaten vol met mensen die hun werk niet hebben gedaan en dat moet nu in de doofpot”, klonk het.

Karin Temmerman, SP.A: ‘Onvoldoende’

Voor SP.A is de bijzondere commissie een stap in de goede richting, maar onvoldoende. Fractieleidster Karin Temmerman benadrukte dat Coene enkel in een onderzoekscommissie niet kan worden vervolgd voor het doorbreken van zijn discretieplicht. “Dat is het essentiële verschil”, poneerde ze.

Meyrem Almaci, Groen: ‘Drogredenen’

Ook Groen! -fractieleidster Meyrem Almaci reageerde op die manier. Zij had het consequent over de “Dexia-partijen” en hekelde de houding van de meerderheidspartijen, die volgens haar enkel maar drogredenen bovenhalen om zicht te kanten tegen een onderzoekscommissie.

Volgens Vlaams Belang-fractieleider Gerolf Annemans is dit dossier maar een bagatel in vergelijking met de Agusta-affaire uit de jaren ’90. Hij vroeg zich af waar de meerderheid schrik van heeft om een onderzoekscommissie op te richten.

Meerderheid: ‘Sereniteit nodig voor spaarders’

De meerderheidspartijen stellen dat een bijzondere commissie sneller en efficiënter kan werken en dat een onderzoekscommissie niet altijd het ideale instrument is. Ze benadrukten ook dat voor de

spaarders, de werknemers en de overheid zelf – die nu eigenaar is van Dexia België – de nodige sereniteit nodig is. Indien nodig kan de bijzondere commissie altijd worden omgeturnd tot een onderzoekscommissie, luidde het op de meerderheidsbanken.

Servais Verherstraeten, CD&V: ‘Wapens waar niet mee kan worden geschoten’CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten gaf toe dat een onderzoekscommissie extra juridische wapens heeft, maar benadrukte dat er niet altijd mee kan worden geschoten. Hij verwees onder meer naar de Fortis-onderzoekscommissie, waar advocaat Christian Van Buggenhout weigerde te getuigen en zich daarvoor verschool achter zijn beroepsgeheim. De Sabenacommissie riep hij in om te bewijzen dat het zeer

moeilijk is om buitenlandse getuigen te sommeren.

“Laten we dan maar gewoon niets doen”, repliceerde Jambon, die van de CD&V’er dan weer het verwijt kreeg een karikatuur te maken van zijn pleidooi. De Vlaamse christendemocraat argumenteerde dat de laatste drie bijzondere commissies in de Kamer – seksueel misbruik, Buizingen en de bankencommissie – beter werk hebben geleverd dan de laatste onderzoekscommissies.

Patrick Dewael, Open VLD: ‘Selectieve verontwaardiging’

Open Vld-fractieleider Patrick Dewael wees op de juridische gevaren van een onderzoekscommissie en verweet N-VA en sp.a selectieve verontwaardiging, omdat ze volgens hem in de Vlaamse regering dezelfde houding aannemen als de meerderheidspartijen op het federale niveau. “Dit maakt een verschrikkelijke indruk op de publieke opinie”, stelde hij.

Jambon repliceerde dat na de hoorzitting met Jean-Luc Dehaene in het Vlaams parlement ook op Vlaams niveau zal worden nagegaan of er niet beter een onderzoekscommissie wordt opgericht. Ook Karin Temmerman wees erop dat de keuze voor een onderzoekscommissie er pas kwam na de hoorzitting met Coene.

Dewael stelde voor om eerst snel een reeks mensen te horen en dan een inventaris op te maken. “Als dan blijkt dat er dingen ontbreken, zal ik de eerste zijn om te pleiten voor een onderzoekscommissie.”

Christiane Vienne, Ps: ‘Dexia beschermen tegen speculanten’

Christiane Vienne (PS) hamerde erop dat alle licht moet worden geworpen op het dossier, maar dat dit met de nodige sereniteit moet gebeuren. Ze wil Dexia België beschermen tegen speculanten. “De markten zitten in een zenuwcrisis. Zelfs een tweet is genoeg om heibel te creëren”. Daarom stelde ze voor om een groot deel van de commissiewerkzaamheden achter gesloten deuren te laten plaatsvinden. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content