Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) ligt onder vuur. Niet alleen wegens de uitspraken van de voormalige topman van FOD Mobiliteit Laurent Ledoux, ook omwille vande geheime inspectierapporten van de Europese Commissie die zijn opgedoken en vernietigend zijn voor de controle op de beveiliging van de Belgische luchthavens.

De rapporten kwamen er nadat woensdag uitlekte dat het kabinet-Galant niet inging op deherhaaldelijke vragen van Laurent Ledoux om meer mensen en middelen vrij te maken voor de beveiliging van de luchthavens.

'Geen formele vraag, wel opties die besproken werden'

Jasper Pillen, woordvoerder van de minister, nuanceert en laat aan Knack.be weten dat Galant daarover 'nooit een formele vraag gekregen heeft' van Ledoux, maar dat het ging om 'opties die besproken werden op werkvergaderingen en directiecomités'.

In een persbericht reageerde de minister uitgebreid op de gelekte documenten. 'Het is met grote verbazing dat de minister de documenten op het internet ziet verschijnen. Ze maakt zich daarbij ongerust over de gevolgen van het openbaar maken van aandachtspunten uit een enquête die door een Europese instantie is gevoerd. "Ik betreur die aantijgingen die mijn vooraanstaande bekommernis, met name de veiligheid, in twijfel kunnen trekken"', klinkt het.

'Publicatie documenten zaait onrust over beveiligingsniveau luchthavens'

'De rapporten van de Europese Commissie (uit 2011 en 2015) zijn vertrouwelijke documenten bestemd voor beperkt gebruik en werden door de Europese Commissie rechtstreeks naar het DGLV (Directoraat-generaal Luchtvaart) gestuurd. Hun publicatie zaait onrust over het beveiligingsniveau van de luchthavens.'

Minister Galant zal donderdagnamiddag uitleg moeten geven in de Kamer, in de loop van de dag wordt nog een officiële reactie verwacht op de uitspraken van topman Laurent Ledoux die ontslag nam en verklaard heeft dat 'Galant er Gestapo-praktijken op na houdt' en dat ze 'specifieke economische en privébelangen verdedigt'. (NSK)

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) ligt onder vuur. Niet alleen wegens de uitspraken van de voormalige topman van FOD Mobiliteit Laurent Ledoux, ook omwille vande geheime inspectierapporten van de Europese Commissie die zijn opgedoken en vernietigend zijn voor de controle op de beveiliging van de Belgische luchthavens.De rapporten kwamen er nadat woensdag uitlekte dat het kabinet-Galant niet inging op deherhaaldelijke vragen van Laurent Ledoux om meer mensen en middelen vrij te maken voor de beveiliging van de luchthavens.'Geen formele vraag, wel opties die besproken werden'Jasper Pillen, woordvoerder van de minister, nuanceert en laat aan Knack.be weten dat Galant daarover 'nooit een formele vraag gekregen heeft' van Ledoux, maar dat het ging om 'opties die besproken werden op werkvergaderingen en directiecomités'.In een persbericht reageerde de minister uitgebreid op de gelekte documenten. 'Het is met grote verbazing dat de minister de documenten op het internet ziet verschijnen. Ze maakt zich daarbij ongerust over de gevolgen van het openbaar maken van aandachtspunten uit een enquête die door een Europese instantie is gevoerd. "Ik betreur die aantijgingen die mijn vooraanstaande bekommernis, met name de veiligheid, in twijfel kunnen trekken"', klinkt het.'Publicatie documenten zaait onrust over beveiligingsniveau luchthavens''De rapporten van de Europese Commissie (uit 2011 en 2015) zijn vertrouwelijke documenten bestemd voor beperkt gebruik en werden door de Europese Commissie rechtstreeks naar het DGLV (Directoraat-generaal Luchtvaart) gestuurd. Hun publicatie zaait onrust over het beveiligingsniveau van de luchthavens.'Minister Galant zal donderdagnamiddag uitleg moeten geven in de Kamer, in de loop van de dag wordt nog een officiële reactie verwacht op de uitspraken van topman Laurent Ledoux die ontslag nam en verklaard heeft dat 'Galant er Gestapo-praktijken op na houdt' en dat ze 'specifieke economische en privébelangen verdedigt'. (NSK)