De Franstalige fracties in de Kamer zijn bereid de alarmbelprocedure in te roepen mocht de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde op de agenda van de plenaire Kamerzitting staan.

Open VLD en CD&V hebben laten weten dat ze de Vlaamse wetsvoorstellen tot splitsing willen agenderen in de Kamer.

Mocht de Kamerzitiing van donderdagnamiddag doorgaan met de splitsing van B-H-V op de agenda zijn de Franstaligen bereid de alarmbel te gebruiken.

De alarmbelprocedure moet beletten dat een taalgroep, Franstaligen of Vlamingen, er eenzijdig een wetsvoorstel of -ontwerp kan doordrukken.

Het mechanisme laat toe dat een taalgroep een motie indient die is ondertekend door minstens drie vierde van haar leden en bepaalt dat een wet of wetsvoorstel ernstige schade toebrengt aan de betrekkingen tussen de gemeenschappen.

De PS liet donderdag weten dat ze bereid is het instrument te gebruiken. Tot nu toe is dat nog maar éénmaal gebeurd, in 1985.

De Franstalige fracties in de Kamer zijn bereid de alarmbelprocedure in te roepen mocht de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde op de agenda van de plenaire Kamerzitting staan.Open VLD en CD&V hebben laten weten dat ze de Vlaamse wetsvoorstellen tot splitsing willen agenderen in de Kamer.Mocht de Kamerzitiing van donderdagnamiddag doorgaan met de splitsing van B-H-V op de agenda zijn de Franstaligen bereid de alarmbel te gebruiken.De alarmbelprocedure moet beletten dat een taalgroep, Franstaligen of Vlamingen, er eenzijdig een wetsvoorstel of -ontwerp kan doordrukken.Het mechanisme laat toe dat een taalgroep een motie indient die is ondertekend door minstens drie vierde van haar leden en bepaalt dat een wet of wetsvoorstel ernstige schade toebrengt aan de betrekkingen tussen de gemeenschappen. De PS liet donderdag weten dat ze bereid is het instrument te gebruiken. Tot nu toe is dat nog maar éénmaal gebeurd, in 1985.