Franstalige regeringscrisis: vandaag grote stappen richting uitweg?

Ecolo-voorzitters Patrick Dupriez en Zaki Khattabi op 11 juli 2017 in Namen. © BELGA

Om 16 uur begint een beslissende etappe in de uitweg uit de politieke crisis in Franstalig België. Dan komen CDH, MR en Ecolo samen. Daarnaast staat er ook een ontmoeting gepland tussen Olivier Maingain (DéFi) en Olivier Chastel (MR).

Voorlopig zou het voornamelijk bij afspraken over politieke ethiek blijven – de zelfverklaarde hoofdreden van CDH-voorzitter Benoît Lutgen om zijn regering met de PS te laten vallen. Toch moet Lutgen niet rekenen op een regeringsploeg met de Franstalige groenen van Ecolo.

Covoorzitster Zakia Khattabi heeft al enkele malen duidelijk gemaakt dat ze enkel haar steun zal verlenen voor politieke vernieuwing, niet voor socio-economische maatregelen. ‘De bal ligt in het kamp van MR en CDH’, vertelde ze woensdag aan RTBF.

Volgens La Libre Belgique heerst er binnen Ecolo immers een ‘quasi-consensus’ dat regeringsdeelname ‘weinig interessant’ is voor de partij. Met maar vier verkozenen in het Waals Parlement zou Ecolo boven haar gewicht boksen. De groenen kijken liever de kat uit de boom en hopen met hun steun aan de langverwachte politieke vernieuwing stemmen te winnen bij de verkiezingen in 2019.

De bal ligt in het kamp van MR en CDH.

Zakia Khattabi, covoorzitster Ecolo

Daarenboven vinden de groenen zich in de kritiek van Waals minister-president Paul Magnette (PS). Die had de CDH beschuldigd van ‘verraad’ na de démarche van Lutgen. Kan de partij CDH nog wel vertrouwen? Ecolo vindt niet dat het in een centrumrechtse regering moet stappen om de ‘kamikazebeweging’ van Lutgen te ondersteunen, aldus La Libre.

CDH-voorzitter Benoît Lutgen
CDH-voorzitter Benoît Lutgen© Belga

Niet dat Ecolo indispensable is in de Waalse regering. MR en CDH kunnen ook zonder de groenen besturen. Maar het maakt de zaken er niet gemakkelijker op: met een gezamenlijk aantal van 38 zetels (op een totaal van 75) heeft het geen overschot. ‘Als er een parlementslid in zo’n nipte meerderheid op zwangerschapsverlof gaat, zit je al met problemen,’ zei politicoloog Nicolas Bouteca hier al over.

Naast de Waalse regering moet ook de coalitie van de Franstalige gemeenschapsregering gevormd worden. Daar hebben de MR en CDH nood aan een derde partner – samen halen ze slechts 46 van de 94 zetels.

Omdat ook daar Ecolo niet happig lijkt om aan te schuiven bij de meerderheid kijken de twee partners vooral naar DéFi, de partij van Olivier Maingain. Volgens de woordvoerder van MR ontmoeten MR-voorzitter Olivier Chastel en Maingain elkaar trouwens ook vandaag in de Kamer.

‘Geen verlinksing van Wallonië’

Er bestaat met andere woorden politieke wil om grote stappen te zetten vandaag. Pierre-Yves Jeholet, MR-fractieleider in het Waals Parlement, zei vanmorgen op het radioprogramma Bel RTL dat hij ‘vandaag klaar is om zijn verantwoordelijkheid op te nemen’.

Hij voegt er evenwel twee voorwaarden aan toe. ‘We moeten werken aan het openbaar bestuur en aan de echte problemen die de mensen dagelijks ondervinden.’ Hij noemt onder meer een ambitieuze fiscale hervorming. Daarenboven wil hij geen maatregelen die Wallonië zullen ‘verlinksen’.

Dat is een sneer naar de PS, dat definitief wordt uitgesloten van een mogelijke Franstalige regeringsvorming.

Op woensdag ontstond er in het Waals Parlement nog een ‘kakofonie’ bij een debat over het afschaffen van het kijk- en luistergeld. Ondanks het feit dat CDH ook voorstander is van die afschaffing, wilde het de PS niet steunen in haar voorstel. ‘Het verkiest de maatregel door te schuiven naar de volgende regering met MR’, aldus Le Vif.

Na de afspraak van deze namiddag zullen we dus meer weten over de staat van de politieke crisis in Franstalig België.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content