Federaal parket vraagt internering ex-militair voor bedreigen premier De Croo

Alexander De Croo. © Belga

Het federaal parket vraagt dat Sam H., de Belgische ex-militair die werd opgepakt omdat hij premier De Croo zou hebben bedreigd, geïnterneerd zou worden. Het dossier is vorige week voor de raadkamer verschenen, maar is uitgesteld zonder dat er een nieuwe datum werd bepaald. Volgens de verdediging van de man was er helemaal geen plan voor een aanslag op de premier of wie dan ook.

Sam H. had op vrijdagochtend 7 juli op sociale media een video gepubliceerd waarin hij vier kogels afvuurde op een foto van premier Alexander De Croo. Het Limburgse parket opende meteen een onderzoek, maar dat werd al snel overgenomen door het federaal parket, dat een onderzoeksrechter, gespecialiseerd in terrorisme, op het dossier zette.

Het was bekend dat Sam H. met mentale problemen kampte en extreemrechtse sympathieën had. De man was ook als lid van een motorbende in aanraking gekomen met het gerecht. Uiteindelijk bleek de ex-militair in Noorwegen te zitten. Daar werd hij nog diezelfde vrijdag opgepakt in een winkelcentrum in de Noorse hoofdstad Oslo, omdat hij dreigend gedrag vertoonde. Intussen was in zijn woning in de Roy de Blicquylaan in Leopoldsburg een grondige huiszoeking uitgevoerd, maar daarbij werden geen wapens, munitie of explosieven aangetroffen. 

Sam H. werd uiteindelijk eind juli aan België overgeleverd en onder aanhoudingsbevel geplaatst voor voorbereiding van een terroristisch misdrijf en bedreiging om een terroristisch misdrijf te plegen. De raadkamer heeft sindsdien zijn voorlopige hechtenis steevast verlengd.

Het gerechtelijk onderzoek is intussen afgesloten en het federaal parket heeft besloten de internering te vragen. Vorige week kwam het dossier opnieuw voor de raadkamer, waar het voor onbepaalde tijd werd uitgesteld. Volgens zijn advocaat had Sam H. nooit het plan om een aanslag te plegen op premier De Croo, of een andere persoon, en was het filmpje enkel een uiting van frustratie.

Lees meer over:

Partner Content