Europese Commissie vindt dat regering-Michel onvoldoende bezuinigt

Charles Michel op de Europese top van maart 2018 © Belga

De regering-Michel krijgt eerstdaags een brief van de Europese Commissie, waarin duidelijk wordt gemaakt dat de begroting van 2019 niet voldoet. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is niet opgezet met de Europese reprimande.

België behoort samen met Italië, Spanje, Portugal en Frankrijk – ook wel de Club Med genoemd omdat ze ervoor bekendstaan hun begroting niet op orde te krijgen – tot het selecte clubje dat zo’n reprimande krijgt.

‘Die vergelijking is van de pot gerukt’, stelt minister van Financiën Johan Van Overtveldt. ‘Dat zijn landen die flirten met de 3 procentnorm wat het begrotingstekort betreft, of er soms zelf over zitten. Bovendien zitten zij allemaal in een trend van stijgende overheidsschuld, bij ons daalt die’, aldus de minister. ‘De Commissie maakt één zak van landen die niet in één zak thuishoren, en vooral België niet.’

Zolang de begroting niet in evenwicht is, moet België die elk jaar met 0,6 procentpunt gezonder maken. Voor 2019 doet België een inspanning van 0,2 procentpunt, te weinig dus. ‘Maar in 2017 hebben we veel meer gedaan dan wat was gevraagd’, zegt Van Overtveldt. ‘Bovendien heeft de commissie zelf flexibiliteit in het leven geroepen: als er structurele hervormingen zijn, bij ons bijvoorbeeld de taxshift, en voldoende investeringen, dan is afwijking mogelijk.’

De minister wil met Europa ‘nog een heel hartig woordje spreken’, over de beoordeling. De definitieve beoordeling van de Europese Commissie volgt eind november.

Partner Content