Ook EU-buitenlandchef Josep Borrell dringt er bij Turkije op aan de beslissing terug te draaien. Hij betreurt de opzegging ten diepste en zegt het besluit niet te bevatten. President Recep Tayyip Erdogan heeft zonder debat in het Turkse parlement beslist de zogeheten conventie van Istanboel op te zeggen. Het verdrag werd in 2011 juist in de Turkse stad opgesteld. Erdogan was destijds premier.

De doelen zijn het voorkomen van huiselijk geweld, betere bescherming van slachtoffers en het beëindigen van de straffeloosheid van daders.

De conservatieve regering van Turkije vindt dat het land vrouwenrechten beter op zijn eigen manier kan bevorderen. Turkije hoeft daarin niet "anderen te imiteren", motiveerde vicepresident Fuat Oktay het besluit.

Ook in Turkije zelf is tegenstand. De centrumlinkse oppositie reageerde woedend en duizenden mensen gingen de straat op om hun ongenoegen te uiten.

Ook de Raad van Europa, die het initiatief nam voor de conventie, is teleurgesteld in het besluit van de Turkse president. De Raad, niet de verwarren met de EU, bevordert mensenrechten via verdragen en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Ook Turkije is lid van de organisatie.

Ook EU-buitenlandchef Josep Borrell dringt er bij Turkije op aan de beslissing terug te draaien. Hij betreurt de opzegging ten diepste en zegt het besluit niet te bevatten. President Recep Tayyip Erdogan heeft zonder debat in het Turkse parlement beslist de zogeheten conventie van Istanboel op te zeggen. Het verdrag werd in 2011 juist in de Turkse stad opgesteld. Erdogan was destijds premier. De doelen zijn het voorkomen van huiselijk geweld, betere bescherming van slachtoffers en het beëindigen van de straffeloosheid van daders. De conservatieve regering van Turkije vindt dat het land vrouwenrechten beter op zijn eigen manier kan bevorderen. Turkije hoeft daarin niet "anderen te imiteren", motiveerde vicepresident Fuat Oktay het besluit. Ook in Turkije zelf is tegenstand. De centrumlinkse oppositie reageerde woedend en duizenden mensen gingen de straat op om hun ongenoegen te uiten. Ook de Raad van Europa, die het initiatief nam voor de conventie, is teleurgesteld in het besluit van de Turkse president. De Raad, niet de verwarren met de EU, bevordert mensenrechten via verdragen en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Ook Turkije is lid van de organisatie.