Dat de federale regering bij de begrotingscontrole zal beslissen om nieuwe belastingen in het leven te roepen, sluit MR-vicepremier Didier Reynders niet uit. "Maar zeker niet in de personenbelasting en zeker niet tegen de creatie van jobs", waarschuwt hij meteen. Reynders zei dat in De Zevende Dag op Eén.

Een structureel begrotingsevenwicht in 2018 blijft de ambitie van de regering-Michel, maakte Reynders duidelijk. "Onze eerste taak is de correcte uitvoering van de begroting 2016. Daarna kunnen we nog aanvullende maatregelen nemen bij de begrotingen van '16, '17 en '18 om in 2018 een evenwicht te bereiken." Reynders bepleit nieuwe structurele hervormingen, onder meer in de arbeidsmarkt. "De enige structurele hervorming tot nu toe is die van de pensioenen."

Belastingverhoging

Zoals bij elke begrotingscontrole heeft de MR voorstellen voor "alle posten", zei Reynders. Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft een "witte lijst" met voorstellen van zijn partij om de begrotingsdiscussie snel te beëindigen, "maar we zitten niet bepaald in een sfeer van 'N-VA, doe maar'", zei ook hij in De Zevende Dag.

Op concrete voorstellen wilde De Wever niet ingaan. "Voor een belastingverhoging staan wij niet te springen", herhaalde hij. "Maar ik weet niet wie wat op tafel zal leggen.

Test voor de regering

Zondag om 15 uur komt het kernkabinet opnieuw bijeen om zich over de begrotingscijfers te buigen. Europees commissaris Marianne Thyssen gaf alvast nog eens mee wat de positie van de Commissie is op het vlak van de uitgaven voor de vluchtelingencrisis. Wegens de flexibiliteitsclausule die de Commissie hanteert, is de kans "bijzonder groot" dat die uitgaven niet mee in rekening zullen worden gebracht voor de berekening van het structureel tekort. "Ik verwacht dat dat geen probleem zal zijn", zei Thyssen.

Didier Reynders en Bart De Wever gaven nog mee dat de regering uit de moeilijke discussie zal geraken. "Dit is inderdaad een van de grootste testen voor deze regering, maar dat is de terrorismedreiging, de veiligheidskwestie en het migratieprobleem ook", zei Reynders. Voor De Wever is er geen probleem met de cohesie van de regering. "We moeten het oplossen, want er is geen alternatief." (Belga/AVE)

Dat de federale regering bij de begrotingscontrole zal beslissen om nieuwe belastingen in het leven te roepen, sluit MR-vicepremier Didier Reynders niet uit. "Maar zeker niet in de personenbelasting en zeker niet tegen de creatie van jobs", waarschuwt hij meteen. Reynders zei dat in De Zevende Dag op Eén.Een structureel begrotingsevenwicht in 2018 blijft de ambitie van de regering-Michel, maakte Reynders duidelijk. "Onze eerste taak is de correcte uitvoering van de begroting 2016. Daarna kunnen we nog aanvullende maatregelen nemen bij de begrotingen van '16, '17 en '18 om in 2018 een evenwicht te bereiken." Reynders bepleit nieuwe structurele hervormingen, onder meer in de arbeidsmarkt. "De enige structurele hervorming tot nu toe is die van de pensioenen."Zoals bij elke begrotingscontrole heeft de MR voorstellen voor "alle posten", zei Reynders. Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft een "witte lijst" met voorstellen van zijn partij om de begrotingsdiscussie snel te beëindigen, "maar we zitten niet bepaald in een sfeer van 'N-VA, doe maar'", zei ook hij in De Zevende Dag.Op concrete voorstellen wilde De Wever niet ingaan. "Voor een belastingverhoging staan wij niet te springen", herhaalde hij. "Maar ik weet niet wie wat op tafel zal leggen.Zondag om 15 uur komt het kernkabinet opnieuw bijeen om zich over de begrotingscijfers te buigen. Europees commissaris Marianne Thyssen gaf alvast nog eens mee wat de positie van de Commissie is op het vlak van de uitgaven voor de vluchtelingencrisis. Wegens de flexibiliteitsclausule die de Commissie hanteert, is de kans "bijzonder groot" dat die uitgaven niet mee in rekening zullen worden gebracht voor de berekening van het structureel tekort. "Ik verwacht dat dat geen probleem zal zijn", zei Thyssen.Didier Reynders en Bart De Wever gaven nog mee dat de regering uit de moeilijke discussie zal geraken. "Dit is inderdaad een van de grootste testen voor deze regering, maar dat is de terrorismedreiging, de veiligheidskwestie en het migratieprobleem ook", zei Reynders. Voor De Wever is er geen probleem met de cohesie van de regering. "We moeten het oplossen, want er is geen alternatief." (Belga/AVE)