Een tekort van 3,2 miljard op de begroting - of misschien zelfs meer. Hoe gaat de regering dat oplossen? Blijft ze vasthouden aan het credo om geen nieuwe belastingen in te voeren? In De Zevende Dag gingen Bart De Wever (N-VA) en Meyrem Almaci (Groen) daarover in debat. 'Als men de N-VA de kans geeft, kunnen wij het gat in de begroting dichten', klonk het zelfverzekerd bij de partijvoorzitter Bart De Wever. Want een belastingverhoging blijft een taboe voor de partij. Wel kan er volgens De Wever nog bespaard worden in sommige sectoren zoals de Sociale Zekerheid'. 'U weet dat wij daar mogelijkheden zien', klonk het.

'Zodat de factuur weer bij de gewone mensen komt te liggen', reageerde Groen-voorzitter Meyrem Almaci.

Als het van Bart De Wever afhangt, mag het in de toekomst niet meer mogelijk zijn om nog asiel te krijgen in Europa. 'We moeten dan zoals Canada alleen nog een hervestigingspolitiek voeren en de vrije inloop stoppen van mensen die gewoon een land kiezen van zodra ze de grens over zijn.' Ondanks alle kritiek op het voorakkoord dat de Europese Unie en Turkije vorige maandag sloten, moet het worden gesteund, maakte De Wever duidelijk. 'We kunnen niet anders. We zijn stilaan op weg naar een oplossing.'

Push-backbeleid

In het principeakkoord, dat op de Europese top van eind volgende week moet uitmonden in een definitief akkoord, staat onder meer dat Europa één Syriër vanuit Turkije zal hervestigen voor elke Syriër die op de Griekse eilanden aankomt en door Turkije teruggenomen wordt. '(President) Erdogan zit nu in de 'driver's seat', we hadden beter van in het begin de grenzen gesloten en aan push-backs gedaan', zei De Wever. 'Positief is wel dat het push-backbeleid nu officiële Europese politiek wordt en dan alleen nog Syriërs, echte oorlogsvluchtelingen, door kunnen. We moeten wel opletten voor te veel toegevingen aan Turkije.'

Meyrem Almaci wees De Wever erop dat zijn partijgenoot en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken eerder deze week morele en praktische vragen stelde bij de uitvoering van die "een-op-een-ruil" van Syrische vluchtelingen. Het collectief terugsturen van mensen is bovendien verboden door de Conventie van Genève en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, benadrukte de Groen-voorzitster. (Belga)

Een tekort van 3,2 miljard op de begroting - of misschien zelfs meer. Hoe gaat de regering dat oplossen? Blijft ze vasthouden aan het credo om geen nieuwe belastingen in te voeren? In De Zevende Dag gingen Bart De Wever (N-VA) en Meyrem Almaci (Groen) daarover in debat. 'Als men de N-VA de kans geeft, kunnen wij het gat in de begroting dichten', klonk het zelfverzekerd bij de partijvoorzitter Bart De Wever. Want een belastingverhoging blijft een taboe voor de partij. Wel kan er volgens De Wever nog bespaard worden in sommige sectoren zoals de Sociale Zekerheid'. 'U weet dat wij daar mogelijkheden zien', klonk het. 'Zodat de factuur weer bij de gewone mensen komt te liggen', reageerde Groen-voorzitter Meyrem Almaci. Als het van Bart De Wever afhangt, mag het in de toekomst niet meer mogelijk zijn om nog asiel te krijgen in Europa. 'We moeten dan zoals Canada alleen nog een hervestigingspolitiek voeren en de vrije inloop stoppen van mensen die gewoon een land kiezen van zodra ze de grens over zijn.' Ondanks alle kritiek op het voorakkoord dat de Europese Unie en Turkije vorige maandag sloten, moet het worden gesteund, maakte De Wever duidelijk. 'We kunnen niet anders. We zijn stilaan op weg naar een oplossing.'In het principeakkoord, dat op de Europese top van eind volgende week moet uitmonden in een definitief akkoord, staat onder meer dat Europa één Syriër vanuit Turkije zal hervestigen voor elke Syriër die op de Griekse eilanden aankomt en door Turkije teruggenomen wordt. '(President) Erdogan zit nu in de 'driver's seat', we hadden beter van in het begin de grenzen gesloten en aan push-backs gedaan', zei De Wever. 'Positief is wel dat het push-backbeleid nu officiële Europese politiek wordt en dan alleen nog Syriërs, echte oorlogsvluchtelingen, door kunnen. We moeten wel opletten voor te veel toegevingen aan Turkije.'Meyrem Almaci wees De Wever erop dat zijn partijgenoot en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken eerder deze week morele en praktische vragen stelde bij de uitvoering van die "een-op-een-ruil" van Syrische vluchtelingen. Het collectief terugsturen van mensen is bovendien verboden door de Conventie van Genève en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, benadrukte de Groen-voorzitster. (Belga)