Nog twee duo’s stappen in voorzittersrace Groen

© Belga

Ook Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman gooit zich in de strijd om het voorzitterschap bij Groen. Ze doet dat samen met Brussels parlementslid Juan Benjumea-Moreno. Verder doet ook een jong duo nog een gooi naar het voorzitterschap.

Net als de andere kandidatenduo’s willen ook Meuleman en Benjumea breken met de rolverdeling tussen voorzitter en ondervoorzitter en gaan  ze voor een “volwaardig covoorzitterschap”. Ze stappen in de voorzittersrace met het project ‘Hoopvol Groen’.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De 46-jarige Meuleman woont in het Oost-Vlaamse Oudenaarde en zetelt al sinds 2009 in het Vlaams Parlement. Daar groeide ze uit tot de onderwijsspecialist van de partij. De voorbije jaren spitste ze zich als voorzitter van de bevoegde commissie in het Vlaams Parlement ook meer toe op cultuur- en mediadossiers. Tussen 2012 en 2014 was ze ook Vlaams fractieleider van de groenen en in 2014 was ze lijsttrekker op de Oost-Vlaamse kieslijst voor het Vlaams Parlement. 

Meuleman vormt een tandem met Brussels parlementslid Juan Benjuema-Moreno. De 30-jarige Benjumea-Moreno is afkomstig uit het Spaanse Sevilla en woont nu met zijn gezin in Kuregem (Anderlecht). Hij behaalde een rechtendiploma aan de KU Leuven en werkte als jurist bij de Brusselse fiscus. Sinds 2019 zetelt hij in het Brussels parlement, waar hij de thema’s fiscaliteit, institutionele zaken, veiligheid en gezondheid opvolgt.

Net als de andere kandidatenduo’s willen ook Meuleman en Benjumea-Morena  af van de klassieke verdeling van voorzitter en ondervoorzitter en kiezen ze voor het covoorzitterschap. 

De tandem stapt in de race met het project “Hoopvol Groen”. “Ons project is er een van groei van onderuit”, luidt het in een persbericht. Waar Groen mee aan het stuur zit, is er volgens het duo positieve verandering:  “leefbare en aangename buurten en ambitieus sociaal beleid om discriminatie en uitsluiting te bestrijden.” “Onze groene waarden tonen we met onze daden: solidariteit, de strijd tegen discriminatie, zorg voor ons leefmilieu, anders leven en werken. Dat toonden we aan in Gent, Brussel of Mechelen, waar extreemrechts werd gehalveerd. Dat willen we ook tonen in de Denderstreek, in de Kempen of de Westhoek”, zo motiveren Benjumea en Meuleman hun kandidatuur.

Volgens Meuleman en Benjumea-Moreno maken de opeenvolgende crisissen duidelijk dat de uitdagingen richting 2024 “gigantisch” zijn. “Tegelijk zoeken mensen antwoorden in groene verhalen. Ze gingen anders werken, herontdekten de natuur, toonden menselijkheid en solidariteit. Groen heeft antwoorden op crisissen en mensen weten dat. Die mensen overtuigen wij met een programma vol hoop in onzekere tijden.”

Morgen/woensdag worden de kandidatenduo’s bij Groen officieel voorgesteld. Nadien volgt een campagne waarin de kandidaten hun project kunnen voorstellen aan de leden en op 11 juni kiest de partij een nieuwe voorzitter.

Jong kandidatenduo Jenna Boeve en Jad Zeitouni

Jenna Boeve en Jad Zeitouni doen een gooi naar het voorzitterschap bij Groen. Dat bevestigt Zeitouni aan Belga. Net als het eerdere kandidatenduo Jeremie Vaneeckhout-Nadia Naji willen ze dat doen als kandidaat-covoorzitters. Boeve en Zeitouni willen dat Groen een “radicalere” linkse koers vaart en willen de partij een “verjongd en verscherpt” profiel geven.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Jenna Boeve en Jad Zeitouni komen allebei uit Jong Groen. De 32-jarige Boeve woont in Gent en werkt op het kabinet van Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt. Boeve getuigde eerder dit jaar in het VRT-programma Taboe over haar net afgeronde transitie van man naar vrouw en zet zich ook in voor de  rechten van trans, intersekse en non-binaire personen.

De 29-jarige Zeitouni is rechtenstudent en werkt op het kabinet van federaal Groen-minister Petra De Sutter. Hij is al langer actief rond gendergelijkheid en geweld tegen vrouwen.  “We zijn misschien een atypisch duo”, geeft Zeitouni toe. Ze zijn misschien niet bekend bij het brede publiek, maar hun deelname is niet voor de galerij, verzekert hij.

“We beseffen dat we de komende weken zullen moeten knokken voor onze bekendheid, maar we hebben een concreet plan”, zegt Zeitouni aan Belga.  Zo willen Zeitouni en Boeve de partij een aangescherpt links en duidelijk ecologisch profiel aanmeten. “We willen terug naar de kernwaarden van Groen. Dat zijn de ecologische strijd en de strijd voor de ondervertegenwoordigde groepen”, legt Zeitouni uit. Het gaat dan onder meer om “de klimaatjongeren, minderheidsgroepen, de LGBTQ+, enz…. groepen die zich niet vertegenwoordigd voelen”, klinkt het. 

Net als de tandem Jeremie Vaneeckhout-Nadia Naji willen ook Boeve en Zeitouni bij Groen breken met de traditionele rolverdeling tussen voorzitter en ondervoorzitter en pleiten ze voor het systeem van het covoorzitterschap zoals ook bij de Franstalige groenen van Ecolo.

Partner Content