Premier Elio Di Rupo hield op de eurotop een opmerkelijke en - na de verkiezingen - niet mis te verstane tussenkomst. Di Rupo vroeg dringende maatregelen tegen de economische crisis. Volgens de premier is de wanhoop bij de bevolking verantwoordelijk voor de opkomst van populistische en separatistische stromingen.

De eenheid van België

Di Rupo noemde N-VA en Vlaams Belang niet bij naam. Hij zei wel dat ons parlement 'zowat 40' volksvertegenwoordigers telt die populistisch en 'independantistisch' zijn en die de eenheid van België niet willen bewaren. Het gaat om een opstelstom van de verkozenen van N-VA en het Vlaams Belang. Zij zijn met 39.

In het nieuws op Radio 1 noemde Di Rupo de N-VA wel bij naam. 'De N-VA is een populistische partij. Dat weet iedereen,' zei de premier.

Bankentoezicht

Premier Di Rupo zei dat Europa dringende maatregelen moet nemen tegen de economische crisis zoals het eengemaakte bankentoezicht voor de eurozone en het groeipact. Enkel zo kan de EU de burgers terug hoop geven en de groeiende populariteit van populisten tegenhouden.

Verschillende leiders, zoals de Griekse eerste minister Samaras en de Italiaanse premier Monti, kwamen tussen en legden het verband tussen de economische crisis en de opkomst van het populisme.

Nobelprijs

De top werd geopend door Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement. Hij bracht de Nobelprijs voor de Vrede ter sprake waarmee de Europese Unie onderscheiden werd. Spontaan ontspon zich aan de tafel van voorzitter Herman Van Rompuy een discussie over de EU als 'communauté de paix', een vredesgemeenschap die de eenheid in de landen en tussen de landen onderling kan bewaren. (TV/EE)

Op de top in Brussel is afgesproken dat de Europese Centrale Bank de zowat 6.000 Europese banken zal controleren.

Premier Elio Di Rupo hield op de eurotop een opmerkelijke en - na de verkiezingen - niet mis te verstane tussenkomst. Di Rupo vroeg dringende maatregelen tegen de economische crisis. Volgens de premier is de wanhoop bij de bevolking verantwoordelijk voor de opkomst van populistische en separatistische stromingen. De eenheid van België Di Rupo noemde N-VA en Vlaams Belang niet bij naam. Hij zei wel dat ons parlement 'zowat 40' volksvertegenwoordigers telt die populistisch en 'independantistisch' zijn en die de eenheid van België niet willen bewaren. Het gaat om een opstelstom van de verkozenen van N-VA en het Vlaams Belang. Zij zijn met 39. In het nieuws op Radio 1 noemde Di Rupo de N-VA wel bij naam. 'De N-VA is een populistische partij. Dat weet iedereen,' zei de premier. Bankentoezicht Premier Di Rupo zei dat Europa dringende maatregelen moet nemen tegen de economische crisis zoals het eengemaakte bankentoezicht voor de eurozone en het groeipact. Enkel zo kan de EU de burgers terug hoop geven en de groeiende populariteit van populisten tegenhouden. Verschillende leiders, zoals de Griekse eerste minister Samaras en de Italiaanse premier Monti, kwamen tussen en legden het verband tussen de economische crisis en de opkomst van het populisme.Nobelprijs De top werd geopend door Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement. Hij bracht de Nobelprijs voor de Vrede ter sprake waarmee de Europese Unie onderscheiden werd. Spontaan ontspon zich aan de tafel van voorzitter Herman Van Rompuy een discussie over de EU als 'communauté de paix', een vredesgemeenschap die de eenheid in de landen en tussen de landen onderling kan bewaren. (TV/EE) Op de top in Brussel is afgesproken dat de Europese Centrale Bank de zowat 6.000 Europese banken zal controleren.