Staatssecretaris Sarah Schlitz neemt zelf ontslag uit federale regering

Sarah Schlitz, staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit. © Belga

Ecolo-staatssecretaris Sarah Schlitz (36) zal woensdag haar ontslag indienen bij eerste minister Alexander De Croo. Dat heeft ze aangekondigd op La Première (RTBF).

Sarah Schlitz, Ecolo-staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit in de federale regering, kwam de voorbije dagen in nauwe schoentjes nadat was gebleken dat ze haar persoonlijke logo had opgedrongen bij gesubsidieerde organisaties. Dat is verboden. Volgens oppositiepartij N-VA heeft Schlitz over die kwestie ook gelogen in de Kamer.

De partij eiste haar ontslag. Schlitz sprak zelf van een ‘onhandigheid’ en verontschuldigde zich, maar haar positie wankelde. Zo zei premier Alexander De Croo dat ‘zoiets niet voor herhaling vatbaar was’. Gisteren/dinsdag moest de Ecolo-politica zich ook nog eens verontschuldigen omdat haar medewerkster op sociale media een post had gedeeld waarin de N-VA gelinkt werd aan de nazi’s. 

Normaal gezien zou de Kamer donderdag stemmen over het lot van de staatssecretaris, maar Schlitz wacht die stemming dus niet af en biedt zelf haar ontslag aan. ‘Wanneer ik deze studio verlaat, zal ik mijn ontslag aanbieden aan de premier’, zo zei Schlitz bij La Première. ‘Ik heb een fout gemaakt waarvoor ik mij heb verontschuldigd, maar vandaag heeft de controverse een schadelijke dimensie gekregen. Het neemt het hele politieke en medialandschap over, en het wordt ondraaglijk. Daarom ben ik niet in de politiek gegaan. Ik ben in de politiek gegaan voor waarden, voor sociale rechtvaardigheid, voor een samenleving die vrouwen en kinderen beschermt, voor een meer gelijke en rechtvaardige samenleving’, aldus Schlitz. ‘Vandaag wil ik een stap opzijzetten om deze strijd en alle lopende projecten door te laten gaan’, aldus nog de Ecolo-politica.

Reacties

Oppositiepartij Vlaams Belang reageert tevreden op het ontslag van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz (Ecolo). De partij had eerder ook al aangedrongen op dat ontslag. Net als N-VA stelt Vlaams Belang voor om Schlitz in het laatste jaar van de legislatuur niet meer te vervangen in de regering. ‘Haar niet vervangen zou alvast een goede besparing zijn’, zeggen fractieleider Barbara Pas en Kamerlid Frank Troosters in een persbericht.

Volgens Frank Troosters was de positie van Schlitz ‘onhoudbaar’ geworden na haar verklaringen over het gebruik van een persoonlijk logo bij organisaties die subsidies ontvingen.  Fractieleider Barbara Pas spreekt van ‘een zeer terecht ontslag’. Zij wijst ook op de eerdere incidenten met de Ecolo-staatssecretaris, zoals haar eentalige communicatie in het Frans, het evenement waaraan ze deelnam waar mannen niet welkom waren en de omstreden benoeming van een regeringscommissaris met een hoofddoek bij het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.

‘De situatie was onhoudbaar geworden en veel groter geëscaleerd dan had moeten gebeuren.’ Zo reageert Groen-vicepremier Petra De Sutter op het ontslag van staatssecretaris Sarah Schlitz (Ecolo). De Sutter vindt wel dat Schlitz verdienstelijk werk heeft geleverd op haar departement. ‘Sarah Schlitz heeft op Gelijke Kansen en Diversiteit heel veel stenen verlegd in de rivier’, luidde het woensdag in De Ochtend op Radio 1.

De positie van Sarah Schlitz was onhoudbaar geworden. Dat zegt MR-fractieleider Benoît Piedboeuf. Hij wees er woensdag op Bel-RTL op dat er een opeenvolging van informatie was die tot dit resultaat heeft geleid, en dat de situatie van Schlitz dreigde impact te hebben op de premier.

Partner Content