Di Rupo: ‘Rechten van Franstaligen met de voeten getreden’

Elio Di Rupo (PS) © BELGA

De beslissing van Vlaams minister Homans doet de gemoederen bij de Franstalige partijen hoog oplaaien. Olivier Maingain spreekt van een ‘staatsgreep tegen de democratie’.

PS-voorzitter Elio Di Rupo vraagt premier Charles Michel de benoeming van de burgemeester van Linkebeek in te schrijven op de agenda van het volgende Overlegcomité. Hij zal de andere Franstalige partijvoorzitters uitnodigen voor overleg over “welke gemeenschappelijke houding ze moeten aannemen om de democratie te laten respecteren”.

“Ik zal de socialistische ministers uit de Waalse, Brusselse, Franse gemeenschaps- en Duitstalige gemeenschapsregering vragen de keuze van de Linkebeekse kiezer te steunen”, zegt Di Rupo.

Hij betreurt dat Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans “aan een gemeente een burgemeester uit de oppositie wil opdringen, die niet het vertrouwen geniet van de gemeenteraad of van de bevolking”. Eric De Bruycker van de Vlaamse oppositiepartij Prolink werd door Homans benoemd tot burgemeester.

Door deze benoeming “worden de rechten van de Franstaligen en de keuze van de Linkebekenaren met de voeten getreden”, aldus de PS-voorzitter.

‘Onaanvaardbaar en schadelijk’

MR-voorzitter Olivier Chastel vindt de beslissing van Homans om De Bruycker te benoemen zowel onaanvaardbaar als schadelijk, met de inwoners van Linkebeek als eerste slachtoffer. “Het is moeilijk in te beelden dat een gemeenteraadslid uit de minderheid, zonder enige ervaring op het vlak van het bestuur in een gemeente en zonder steun in het schepencollege, correct de functie van burgemeester kan uitoefenen”, aldus Chastel. Voor de MR is Damien Thiéry, de niet-benoemde burgemeester van Linkebeek, “de enige legitieme burgemeester van Linkebeek”.

‘Staatsgreep tegen de democratie’

FDF-voorzitter Olivier Maingain was er als de kippen bij om zijn voormalige kartelpartner MR de mantel uit te vegen. “Het is door de zwakte van de MR tegenover de N-VA dat minister Homans een echte staatsgreep tegen de democratie kan voeren”, zegt Maingain.

“Als Charles Michel niet in staat is de democratie in Linkebeek te laten respecteren, dan is dat omdat hij niet de autoriteit van een premier heeft”.

Ter herinnering: Damien Thiéry, maakte vroeger deel uit van de FDF alvorens hij naar de MR overstapte.

Het cdH roept de MR op “niet langer blind vertrouwen te schenken aan coalitiepartner N-VA, waarbij steevast de belangen en keuzes van de Franstaligen worden benadeeld”.

Iemand buiten de gemeenteraad

Eric De Bruycker heeft de benoeming door Liesbeth Homans ondertussen aanvaard. Indien na verloop van tijd echter blijkt dat er vanuit de Franstalige meerderheid geen enkele wil tot samenwerking is, zal De Bruycker dit ambt opnieuw ter beschikking stellen. “We willen niet verantwoordelijk zijn voor het niet functioneren van het bestuur in onze gemeente”, aldus Prolink.

De Bruycker is naar eigen zeggen echter ook bereid onmiddellijk de plaats te ruimen als de Franstalige meerderheid een andere kandidaat dan Thiéry naar voren schuift. Eerder droeg Prolink al de Franstalige schepen Yves Ghequiere als kandidaat-burgemeester naar voren en steunde de groep de recente beslissing van Homans om deze laatste als burgemeester te benoemen. “We betreuren nog steeds dat de Franstalige meerderheid die kans niet heeft genomen. Het kan misschien ook een oplossing zijn om te zoeken naar iemand buiten de gemeenteraad die na een gesprek met de minister en de Franstalige meerderheid door de twee geemenschappen als een alternatief aanvaard wordt”, aldus Prolink.

(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content