Delwaidedok krijgt nieuwe naam

Het Delwaidedok, een dok in het noorden van de Antwerpse haven, aan het Kanaaldok B2, dat met de Schelde verbonden is via de Berendrecht- en de Zandvlietsluis. © iStock

Het Antwerpse schepencollege beslist nu al de naam van het Delwaidedok te schrappen, na de onthullingen over oorlogsburgemeester Leo Delwaide in het boek ‘1942 – Het jaar van de stilte’ van historicus en UA-rector Herman Van Goethem. Het wacht het advies van een wetenschappelijk comité dan toch niet af, zoals het eerder had aangekondigd. Een nieuwe naam is er nog niet.

‘1942’ werd woensdag gepresenteerd en toont aan dat Delwaide een actievere rol speelde bij de Jodenvervolging tijdens WOII dan al werd aangenomen. ‘Toen ik vorige week de vraag kreeg over een eventuele naamsverandering was mijn eerste reflex om wetenschappelijk advies te vragen’, zegt huidig burgemeester Bart De Wever (N-VA).

‘Na lectuur van het boek was de zaak echter duidelijk: die naam is niet houdbaar. Het boek vervolmaakt al jaren lang lopend historisch onderzoek en stelt onomstotelijk vast dat het toenmalige stadsbestuur en zeker ook de burgemeester een verpletterende verantwoordelijkheid droegen. We moeten dit dus niet voor ons uit duwen door nog bijkomend advies te vragen.’

Schepen Claude Marinower (Open VLD), zelf van Joodse afkomst, stelt dat ‘1942’ geen volledig nieuw verhaal vertelt, maar wel ‘elke nog mogelijke twijfel wegneemt’ en de verschillende verantwoordelijkheden voor de Jodenvervolging in Antwerpen duidelijk maakt. ‘Het is ook geen roman, maar een wetenschappelijk werk op basis van zeer veel betrouwbare bronnen. Het is dus goed om daar snel het juiste gevolg aan te geven’, zegt hij.

De naamgeving van de Antwerpse dokken gebeurt door het Havenbedrijf, maar dat is eigendom van de stad. Het schepencollege wil nog voor de volgende gemeenteraad een nieuwe naam voorstellen aan het Havenbedrijf. ‘Ik roep op om nu niet allerhande namen te suggereren want ik wil niemand ontgoochelen, het moet een positieve keuze worden’, zegt De Wever.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content