Bart De Wever lanceerde het voorstel in het VRT-programma Terzake.

"Eens iemand erkend is als vluchteling, krijgt hij een leefloon, kan hij een sociale woning aanvragen, krijgt hij kindergeld." Dikwijls, aldus de N-VA-voorzitter, krijgen ze zelfs voorrang omdat ze dakloos zijn. "Dat is moeilijk uit te leggen aan mensen die al hun hele leven aan het systeem bijdragen. Dus ik denk dat een apart sociaal statuut voor erkende vluchtelingen iets is waarover nagedacht moet worden." Het huidig statuut speelt volgens De Wever een rol bij de bestemming die vluchtelingen kiezen.

Momenteel verbiedt de EU het toekennen van een apart statuut, zo gaf De Wever wel aan.

De Antwerpse burgemeester liet in het hetzelfde programma ook verstaan dat hij voorstander is van een ander Europees asielbeleid. "Ik ben absoluut pro-Schengen, maar dat veronderstelt wel dat de achterdeur op slot is", zegt hij. "Europa moet morgen met een andere invulling komen, het is bijna onvermijdelijk dat anders de lidstaten de eigen grenzen gaan bewaken."

'Absorptievermogen bereikt'

In het programma ging hij ook in op de opvang van asielzoekers in zijn eigen stad. De Wever verwees naar een uitspraak die Monica De Coninck (SP.A) volgens hem in 2010 heeft gedaan: "Het absorptievermogen van Antwerpen is bereikt".

En over zijn relatie met de CD&V en vice-premier Kris Peeters kon het in principe kort: "Ik zeg helemaal niks meer".

(Belga/RR)

Bart De Wever lanceerde het voorstel in het VRT-programma Terzake."Eens iemand erkend is als vluchteling, krijgt hij een leefloon, kan hij een sociale woning aanvragen, krijgt hij kindergeld." Dikwijls, aldus de N-VA-voorzitter, krijgen ze zelfs voorrang omdat ze dakloos zijn. "Dat is moeilijk uit te leggen aan mensen die al hun hele leven aan het systeem bijdragen. Dus ik denk dat een apart sociaal statuut voor erkende vluchtelingen iets is waarover nagedacht moet worden." Het huidig statuut speelt volgens De Wever een rol bij de bestemming die vluchtelingen kiezen. Momenteel verbiedt de EU het toekennen van een apart statuut, zo gaf De Wever wel aan. De Antwerpse burgemeester liet in het hetzelfde programma ook verstaan dat hij voorstander is van een ander Europees asielbeleid. "Ik ben absoluut pro-Schengen, maar dat veronderstelt wel dat de achterdeur op slot is", zegt hij. "Europa moet morgen met een andere invulling komen, het is bijna onvermijdelijk dat anders de lidstaten de eigen grenzen gaan bewaken."In het programma ging hij ook in op de opvang van asielzoekers in zijn eigen stad. De Wever verwees naar een uitspraak die Monica De Coninck (SP.A) volgens hem in 2010 heeft gedaan: "Het absorptievermogen van Antwerpen is bereikt".En over zijn relatie met de CD&V en vice-premier Kris Peeters kon het in principe kort: "Ik zeg helemaal niks meer".(Belga/RR)