De Wever hekelt ‘domme vragen’ over afpersingsschandaal bij Antwerpse politie

Bart De Wever © Belga

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) vindt dat er een heleboel ‘domme vragen’ worden gesteld rond zijn communicatie en transparantie wat betreft het afpersingsschandaal.

Tijdens de Antwerpse gemeenteraad worden de gebeurtenissen in het politiekorps besproken. Hoe kon het gebeuren dat verschillende Antwerpse politieagenten tijdens hun diensturen mensen zonder papieren bedreigden en beroofden? Intussen werden vijf verdachten aangehouden en zit een zesde nog in het buitenland.

In een reactie tijdens Terzake spreekt burgemeester Bart De Wever (N-VA) van ‘vermeende’ feiten, ‘en als de zaken bewezen worden’. ‘Ik ben namelijk gebonden aan mijn neutraliteit’, verklaart hij. Uit vrees voor een tuchtstraf wil hij daarom geen uitspraken doen.

Over de kritiek die luid klinkt bij de oppositie, laat De Wever zich wel uit. ‘Die is dom’, klinkt het. ‘Er worden een heleboel domme vragen gesteld. In een rechtstaat, is discretie van de absoluut hoogste orde. Men heeft enerzijds vragen bij mijn communicatie en anderzijds wil men transparantie: dat kan natuurlijk niet.’

Eerder op de dag toonde Serge Muyters, de korpschef van de Antwerpse lokale politie, via een brief aan zijn personeelsleden zijn vertrouwen in het korps. Alle medewerkers van het korps krijgen de brief deze week in de bus. “Sommigen grijpen deze moeilijke tijden aan om ons in een slecht daglicht te stellen, maar bij elk optreden zullen we keer op keer bewijzen dat we altijd ten dienste staan van onze bevolking”, aldus Muyters.

En ook De Wever verdedigt zijn korps ‘door dik en dun.”Ze zijn al vaak onterecht beschuldigd van heel veel dingen die vaak breed in de media worden uitgesmeerd.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content